A hagyományoknak a magyar vidéken ma is nagy jelentősége van. A tradicionális ételek muzsikaszó mellett készültek.
Az elmúlt évtizedekben a disznóvágás a legjelentősebb családi esemény volt. Böllérmáj, lacipecsenye, toroskáposzta, sült kolbász, és hurka került általában este az asztalra.
Az elmúlt fagyos hétvégén Gencsapáti közösségi rendezvényt szervezett. A falu, valamint a környék lakóinak közreműködésével klassz módon történt a disznóvágás utáni húsfeldolgozás. A kíváncsi és éhes érkezők bőséges kóstolót kaptak az elkészített ételekből.
A rendezvényre kicsit megkésve, reggel 8 körül érkeztem, így a zöldségpucolás munkafolyamatában vettem részt a fotózás mellett. A Gencsapáti Művelődési Ház udvarán a fűtött katlanokban elhelyezett üstökben fortyogott már a húsleves, a toroskáposzta, a körömpörkölt, valamint a zsírszalonna.
A szorgalom mellett a jó hangulatot a népzenét játszó Zsivány zenekar, és egy-egy 'kupica' pálinka alapozta meg.
Néphagyomány szerint kedden, pénteken, vasárnap, valamint újholdkor nem volt ajánlott a disznóvágás. Az esemény korábban annyira fontos volt, hogy amikor az hétköznapra esett, a gyerekeknek nem volt kötelező iskolába menni.Régen a disznóvágás hatalmas program volt az egész família számára. A rokonok, a komák, és a szomszédok is részt vettek a munkában. Napjainkban a program már települési szinten valósul meg.
A Gencsi Kanászok jó humorukról és főzőképességükről is meggyőztek engem a hétvégén. A település lakosainak összetartását bizonyította, hogy a programra rengeteg pogácsa, sütemény, valamint ital is érkezett a taligán helyszínre tolt, pörzsölt malac mellé.
Ebéd után Gencsapátiban úgy éreztük, már-már megállt velünk az idő, amikor újra és újra megszólalt a talpalávaló. A hagyományőrzésben élenjáró településen működik a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, melynek néhány tagja tánccal nekem is segített felejthetetlenné tenni a nagy hidegben február huszonhatodik napját az Úr 2022. esztendőjében. Jó mulatság volt.
Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége