Ahány háztartás, annyi ötlet. A régi menzás ételek újragondolása nagyon hasznos.
A borongós téli napok kiválóan alkalmasak arra, hogy finomságokkal kísérletezzünk.
A színes zöldségek kombójával összeállított finomfőzelék klasszikustól eltérő változatai lettek a kedvenceim. Speciális fűszerezéssel készítettem el.
Hozzávalók:
- 30 dkg zsenge zöldborsó
- 2 db sárgarépa felkockázva
- 2 db karalábé felkockázva
- 1 db petrezselyemgyökér felkockázva
- 15 dkg felkockázott füstölt sonka
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 dl húsleveslé
- só, bors, cukor, tárkony, curry vagy zsálya az ízesítéshez
- 2 dl tejföl, 1 kk mustár, valamint 1 kk liszt a habaráshoz
Elkészítés:
1./ A zöldségeket zsiradékban kicsit megdinszteljük, majd kevés vízzel, valamint a húsleveslével felengedjük. A főzelékalapot ízlés szerint fűszerezzük.
2./ Amikor a zöldségek megpuhultak, az ételt a tejföl, a liszt, valamint a mustár keverékével behabarjuk.
3./ A főzelék tálalásához zsiradékon megpirítjuk az apróra tört fokhagymát a felkockázott füstölt sonkával. Szórunk rá csipetnyi pirospaprikát, és teszünk bele 1 evőkanál vízet. A füstölt finomságot enyhán lepirítjuk, és a főzelékkel tálaljuk. Friss, ropogós házikenyérrel fogyasztjuk.
Jó étvágyat kívánok!