A vitamindús ételek között a forró levesek télen kiemelten klassz élményt adnak.
A januári hóesésben egy séta után jóleső érzés kvaterkázni. A pikáns ízvilággal rendelkező zöldséges húslevesek ragus változata magával ragadó.
Az elmúlt hét vasárnapja kicsit tréfásra sikerült. A lakóhelyemen a fűtési rendszer javítására volt szükség, aminek otthoni didergés lett a következménye egészen az esti órákig. Ilyen helyzetben időnként szükségünk van a kreativitásunkat különleges módon életre kelteni. Az ünnepi lakomák fogásait és a maradékból készült morzsapartis ételeket követően a tejszínes csirkeragu leves remek ötletnek bizonyult.
A ragu évszázadok óta nemcsak az ínyencek, hanem az írók, a költők, a művészek kedvence is. A zöldséges húsételre történő utalások Alexandre Dumas regényeiben, valamint Jane Austen angol írónő sztorijaiban is megjelentek már.
A magyar raguleveseknek is egészen változatos legendája létezik. A leginkább pörköltalappal készült finomságok minden időszakban népszerűek kicsik és nagyok között egyaránt.
Hozzávalók:
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 40 dkg apró csíkokra vágott csirkemellfilé
- 2 db felkarikázott sárgarépa
- 1 db felkarikázott petrezselyemgyökér
- 1 felkockázott karalábé
- 4 dl húsleveslé
- pirospaprika, só, bors, tárkony, bazsalikom a fűszerezéshez
- 2 dl főzőtejszín
- 1 kk mustár
- 1 kk liszt
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
Elkészítés:
1./ Zsiradékon a hagymát megpirítjuk, pirospaprikával megszórjuk, és beleforgatjuk a húst. Kevés vízet öntünk az ételre, fűszerezzük, és lassan sűrű pörkölt alapot készítünk.
2./ Amikor a csirkemell már puhulni kezd, beletesszük a raguba a zöldségeket, és felengedjük az ételt a húsleves levével. Szükség szerint még kiegészítésként fűszerezzük az ételt.
3./ Tálalás előtt a tejszínt 1 kk liszttel, a mustárral, valamint a reszelt füstölt sajttal csomómentesre keverjük, és a raguba öntjük.
4./ A forró levest petrezselyemzölddel és reszelt sajttal díszítve rakjuk a tányérba.
Az étel arra van, hogy jókedvűek legyünk tőle. | Virginia Macgregor
Jó étvágyat kívánok!