A népi gyógymód részei voltak a nagyanyáink konyhájában készült fokhagymás ételek. Immunerősítő finomságok.
A fokhagyma jótékony hatásait a nagypapámtól ismertem meg. Naponta megevett egy gerezd fokhagymát, ami bizony távol tartotta az orvost.
Kiegyensúlyozott volt a vérképződése, valamint a vérnyomása is. Bár a fokhagyma illata rendkívüli, és másnaposságot is okoz a szagával, azért érdemes időnként kipróbálni ételek alapjaként.
#1 Fokhagymás burgonyakrémleves
A maradék ételek ötletes felhasználása finom és különleges ízeket eredményez. A hosszú lével megfőzött paprikás krumplit, vagy a maradék krumplileves tartalmát kettő gerezd fokhagymával turmixoljuk össze. Pirítóssal tálaljuk.
#2 Fokhagymás fűszerolaj
A vitamindús és zamatos olajok megkönnyítik a főzést, valamint pikáns alapízt adnak az ételeknek. A fokhagymás fűszerolaj gasztroajándéknak is kiváló. Napraforgó- vagy olívaolajat dekoratív üvegbe ízesítsünk fokhagymával, erős paprikával, egész feketeborrsal. Finom.
#3 Tejfölös-fokhagymás szendvicskrém
Frissen sütött bagett vagy ciabatta egy ízletes szendvicskrémmel klassz napindító vagy napzáró. 10 dkg krémsajtot keverjünk össze 1 evőkanál tejföllel, valamint 1 kiskanál olívaolajjal. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával, petrezselyemzölddel fűszerezzük.
#4 Fokhagymás pirított krumpli
A hasselback krumpli szuper hétköznapi főétel. Fokhagymás besamel mártással illatos, egészséges köretként is tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Fotók: iStock /pixabay/