Klassz burgonya köretek nemcsak ünnepnapokra

2021. december 03. 18:58 - Az otthon szépsége

bu1.jpg

A téli kavalkádban egy ropogós sült krumpli mindig feldobja a napunkat. Fokhagymás öntettel a legjobb.

A dédanyáink korában pityókaként is emlegetett burgonya elkészítésének változatossága csupán a kreativitásunkon múlik.

Bár időnként a szegény ember konyhájának alapjaként emlegetik a krumplis ételeket, kiválósága és ízletessége mindig elvarázsol. Gyerekkorom kedvence a családi kártyapartikra, valamint a sok nevetésre emlékeztet.

#1 Héjában sült burgonya fokhagymás öntettel és újhagymával

A megközelítőleg 5 cm átmérőjű burgonyákat mossuk meg, és böködjük meg villával. Az előkészítést követően 170 fokon 50 percig süssük ropogósra, majd félbevágva tálaljuk fokhagymás tejföllel vagy joghurttal. Pirított szalonnával és hagymakarikákkal főételként is szuper módon megállja a helyét.

bu4.jpg

#2 Burgonyapüré pogácsa

A burgonyapüré továbbfejlesztett változatai között természetesen szerepel a hercegnőburgonya és a pirított krumplipogácsa is. Utóbbival és érdemes időnként tálalnunk, rendkívül finom. A puha alapételt liszttel teésztásítsuk, petrezselyemmel, borssal valamint reszelt sajttal ízesítsük. Serpenyőben pirítsuk meg a dödölléhez hasonlóan. reszelt Nem lehet abbahagyni a kóstolását.

bu6.jpg

#3 Töltött édesburgonya

A batátákat megmossuk, félbevágjuk, majd a kiskanállal kiemelt belsejüket lereszeljük. Utóbbit sózzuk és borsozzuk, majd a leve lecsöpögetése után kevés darált hússal és reszelt sajttal összekeverjük. A keveréket a burgonyák belsejébe visszatesszük, és forró sütőben 170 fokon ropogósra megsütjük. Majonézzel, kechuppal vagy salátaöntettel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Fotók: iStock /pixabay/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr6416772992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása