Lábasban sütött savanyú káposzta füstölt házikolbásszal

2021. november 28. 13:57 - Az otthon szépsége

sk2m.jpg

Zamatos, finom az illata, és eteti magát a sült káposzta füstölt húsok társaságában. Nosztalgia ízek egy lábasban.

A hagymás tört burgonyával tálalt vitamindús téli étel gyerekkorom ízvilágát, és a nagymamám konyháját idézi fel minden évben az ünnepek előtt. A házi készítésű alapanyagok felhasználásval mindig kiváló ételt készítettünk. Öröm volt a kóstolás minden alkalommal.

A kolbásztöltés, a sonka és a szalonna füstölése állandó munka volt a dédszülem idejében. Bár nekem már csak az emlékek maradtak, a receptes dobozban megbújó finomságokat rendszeresen megcsinálom.

sk3m.jpg

Hozzávalók:

  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 1 evőkanál zsiradék, valamint 1 dl víz a sütéshez
  • 15 dkg karikára vágott füstölt házikolbász
  • 15 dkg felkockázott füstölt sonka
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • só, bors, babérlevél, pirospaprika a fűszerezéshez

Elkészítés:

1,/ Az apróra felkockázott vöröshagymát a zsiradékon megdinszteljük, majd beletesszük a kolbászt és a sonkát.

2./ Amikor a füstölt húsok is megpirultak, teszünk rá kevés pirospaprikát, majd beleforgatjuk a savanyú káposztát.

3./ Az ételt fűszerezzük, és 1 dl vízzel felengedve fedő alatt 45 percig pároljuk, hogy az ízek összeérjenek. Ezt követően 10 perc alatt enyhén lesütjük.

4./ A káposztát hagymás tört burgonyával tálaljuk. Tejföllel ízlés szerint kiegészíthetjük.

Jó étvágyat kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr316767240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

degeco 2021.11.30. 17:40:07

Mit jelent az, hogy:
Ezt követően 10 perc alatt enyhén lesütjük.

Be kell tenni a sütőbe?

Az otthon szépsége 2021.11.30. 17:41:39

@degeco: Be lehet tenni a sütőbe, de én nagyobb fokozaton/lángon szoktam állandó kevergetés mellett elpárologtatni a levét a káposztának, hogy egy sűrű, füstölt ízű étel maradjon.

Vén motoros 2021.11.30. 17:41:54

Én ezt még egyszerűbben szoktam készíteni: szaloona, kockázv vagy csíkozva (ízlés szerint), a zsírja kiolvasztva, de csak annyira, hogy még éppen ne kezdjen pörcösödni. Utána - ha túl sok zsír sül ki belőle, a fölös zsírmennyiséget leönteni, majd bele a kézzel kinyomott, de NEM KIMOSOTT savanyú aprókásposztát, elég sok egész köményt, fakanállal kevergetve lepirítani, eközben BŐVEN adagolni bele jó minőségő csemege fűszerparpikát, ill. annyi csípős őrölt fűszerpaprikát, amekkora csípősséget az ízlésünk elbír. Alaposan lepirítani, nem baj, ha a káposzta kicsit odakap. Ha kész, friss serclis kenyérrel belakmározni belőle. A szalonna miatt nem fogyókúrás étel, epepbajosoknak nem tanácsos. Bármit lehet ibbi rá, csak VIZET nem! (A bármi alatt nemcsak bort vagy pálinkát értek, hanem pl. valamilyen forró teát is.)
Gyorsan megvan, és nem drága, de nagyon laktató főfogás.

Az otthon szépsége 2021.11.30. 17:43:02

@Vén motoros: Nagyon jól hangzik, finom lehet. Köszönöm. :)
süti beállítások módosítása