Végítéletszerű események, amik megváltoztatták az életünket

2021. november 13. 12:30 - Az otthon szépsége

apokalipszis.jpg

A múlt, a jelen és a jövő összefügg. A történelemben ciklikusan ismétlődő események vajon apokalipszist jeleznek?

Az összeesküvés elméletek évezredek óta mindig népszerűek voltak. Következtetni a múlt eseményeiből a jövő történéseire napjainkban is divat. A legendák és a találgatások egyvelegéből létrejövő témáknak nem vagyok sem a szakértője, sem a támogatója, de az elmúlt évtizedek történésein mégis úgy vélem, érdemes időnként gondolkodni.

#1 Délszláv háború - 1994

A függetlenség minden nép alapigénye. Az egykori Jugoszlávia területén 17 éve kirobbant önállósodási törekvések egy évtizeden át veszélyeztették a helyiek életét. A háborúban 3 nemzeti ciklus követte egymást: a szlovén, a horvát és a bosnyák. A nemzeti és gazdasági problémákat magába foglaló ellenségeskedés rengeteg áldozatot követelt. Churcill már az első világháború idején így nyilatkozott:

A Balkán több történelmet termel, mint amennyit fel tud dolgozni.

A rendkívüli heterogenitással rendelkező államok közösségét a múltban kizárólag diktatúrák tudták összefogni.

apo2.png

#2 A Világkereskedelmi Központ /WTC/ ikertornyainak leomlása - 2001

A kimondhatatlanul fájdalmas eseményről 10 éves évfordulóként idén szeptember 11-én emlékezett meg a földkerekség. Az összehangolt öngyilkos merénylet következményeként megvalósuló 9/11 nem csupán az Amerikai Egyesült Államokat, hanem az egész lakott világot megváltoztatta.

apo4.jpg

Sokan félni kezdtek. Bár a felelősök nagy részének kiiktatásával a büntetés megtörtént, az emberi gondolkodásmódban és a lélekben bekövetkezett változásokat már nem lehetett visszafordítani. A szimbolikus épületek leomlása is emlékeztet az emberiség sebezhetőségére és törékenységére.

apo3.jpg

#3 Gazdasági világválság - 2008

Az igazságot, tényeket tartalmazó hírekből tájékozódom, de néha elolvasok dokumentum jellegű könyveket, valamint megnézek egy-egy aktuális témát érintő, igaz történeten alapuó filmet is. Utóbbiak természetesen burkoltan mindenképpen tartalmazzák a forgatókönyvíró, a rendező, valamint a dramaturg véleményét vagy látásmódját is, mégis az alkotások tanulságul szolgálnak. A pénzvilág zárt rendszer. Körforgásban van. A korábbi években az ingatlanpiac felpörgése, a hitelállományok megnövekedése több más, kisebb befolyásoló eseménnyel együtt végül a vészjósló jelek megnyilvánulását követően berobbantott egy hatalmas, elhúzódó krízist. Rengeteg bank, pénzintézet és vállalkozás csődbe ment, vagy pénzügyi segítségre szorult.

Az Amerikai Egyesült Államok kormányzata 2008 októberében 800 milliárd dolláros mentőcsomagot fogadott el a legnagyobb bankjainak megmentésére. A tőzsde zuhanni kezdett, a kamat és a devizaárfolyam elszabadult, és több éven át tartó küzdelem kezdődött a pénzügyi rendszerek fenntartása, valamint az államcsód elkerülése érdekében.

apo6.jpg

#4 Európai migrációs válság - 2015

A 20. században bekövetkezett világháborúk megváltoztatták az európai népességet visszafordíthatatlanul. 1945 után 70 évvel a kontinensen élőknek a legsúlyosabb migrációs kihívásra kellett választ adnia, megoldást találnia. Bár a rekordmértékű vándorlások az elmúlt időszakban mérséklődtek, a probléma még közel sem oldódott meg teljesen. Az Európai Parlament oldalon a következő megállapítás olvasható: 

Az EU menekültügyi rendszerének súlyos hiányosságai akkor mutatkoztak meg először, mikor 2015-ben több mint egymillió menedékkérő és bevándorló érkezett.

Az elmúlt időszakban vajon hogyan alakultak a számok?

men.jpg

A 7 éves ciklusban ismétlődő eseménysorozatot az időszak közepén - 2019-ben - a Covid19 vírus miatti járványhelyzet törte meg. Bár az elmúlt évszázadokban számos döghalál jellegű betegség pusztította Európa lakosságát, modern start-up világunkban a pandémiás helyzet rengeteg változást és halálesetet generált. Humorosan megállapítottuk, hogy megtanultunk rendesen kezet mosni, fertőtleníteni, megismertük a pandémia és hasonló idegen szavak jelentését, ugyanakkor a bezártság és a tehetetlenség érzését is rövid időre.

apo5.jpg

Következtetni a jövőre nyilvánvalóan elhamarkodott dolog lenne. Mégis a végítéletszerű katasztrófák viszonylagos 7 éves rendszeressége ráirányítja a figyelmünket egy aktuális kérdésre:

Vajon 2022-ben mi vár az emberiségre?

A történelem színpadát a természeti jelenségek is befolyásolják. Az ismétllődő földrengések, az aszteroidák közelünkben történő száguldozása, valamint a vulkánkitörések is megváltoztatják nem csupán a Föld klímáját és az atmoszféráját, hanem a gondolkodásmódunkat is.

A cikkben szereplő információk a gondolkodást igyekeznek inspirálni, a fotók pedig csupán illusztrációk. Forrásuk a pixabay oldal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr4316754288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása