Óriások útján kalandoztunk a vadregényes őszben

2021. november 05. 19:13 - Az otthon szépsége

ez1.jpg

Az aranysárga, a rozsdavörös és a zöld színek kavalkádja titkos összetevőkből festett színpompás látványt az erdőben.

A rejtélyes tanösvényen történő kanyargás ősszel különleges élményt adott. Bár évtizedek óta rendszeresen látogatom a Kőszegi-hegységet, a titokzatos óriásként álló Kalapos-kövek nyomában az elmúlt héten jártam először. Bámulatos látvány fogadott.

kek1.jpg

Az Óriások útja tanösvény a Kőszegtől néhány km távolságban fekvő Bozsokról indul. Földtani és geológiai szépségek vártak minket, hiszen többen is útra keltünk az aranysárga tizenegyedik hónap első napján. A kalandunk a Kéktúra útvonal mentén zajlott az átlagosnál kissé lassabban, hiszen a fotómasina társaságában történő bámészkodás a pillanatok megörökítésével mindig érdekesebb, mint végigszaladni egy kirándulást.

Az erdőt a bágyadt napsugarak szelíden világították meg, így a látvány kicsit meseszerű volt. Mintha bőkezűen valaki aranyporral szórta volna meg a környéket. A barangolás enyhe kaptatóval indult, és egészen fárasztónak tűnt. A kanyargás és az emelkedők után azonban pihentető séta következett egy mesevilágba.

Miután az orrunk is majdnem a föld porát érte egy ismételten hosszú emelkedőn, az ösvényeken gigászi kőóriások bukkantak elő a fák és a bokrok között, melyeket a népnyelv Kalapos-köveknek hív. A sziklák az enyhe fáradtságunk miatt kifejezetten hasznosnak bizonyultak. Az őszi napsütésben kiválóan lehetett rajtuk ücsörögni, nyújtózkodni, és csodálkozni. Utóbbi tevékenységet a mélyben látható erdő színkavalkádjának szépsége indokolta.

A helyhez egy különös legenda is kapcsolódik. Állítólag a kövek között nagyon régen óriások is jártak, akiknek jelenléte nyomán jöttek létre a speciálisan görbülő és rétegződő amorf sziklák. Az útvonal több helyen elágazik, és a mélység barlangokat is rejt, ahol a monda szerint fura lények éltek az emberektől elkülönülve. A néhol mohával, páfránnyal, vagy egyéb növényzettel borított vulkanikus anyagok az ősz ölelésében gyönyörű látvánnyal nyűgözték le az érkezőket.

A Kalapos-kövek között járva nemcsak megállt velem az idő. hanem az útelágazásokban sikerült egy új szakaszra rátévednem, ami a hegység korábban nem érintett részébe vitt le. Szerencsére a kezdeti ijedtség után a jelzések segítettek nekem a tájékozódásban.

Az 5 állomásból álló, megközelítőleg 7 km hosszú Óriások útja ősszel a legszebb.

Jó kalandozást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr516747276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása