Mi az életünk értelme? Semmi? – A valóság margójára

2021. október 31. 15:33 - Az otthon szépsége

tuz.jpg

Megszületünk, eszünk, iszunk, alszunk és meghalunk. Ennyi lenne az életünk? A semmi küszöbén lakunk és ezért küzdünk?

Embernek lenni és maradni egy életen át nem könnyű dolog. Pontosabban egészen nehéz feladat. A napi rutinunkban a tudatunk kialakulásának pillanatában már megjelenik a tanulás, a munka képessége, valamint a tudatosság. Fogékonyak vagyunk a jóra és a rosszra. Erkölcsi lények vagyunk. De kinek van joga eldönteni, hogy mi az értékes és az értéktelen, a hasznos és a haszontalan tett?

Janne Teller neve már ismerős lehet. A bevándorló családból származó dán írónő dolgozott Tanzániában, New Yorkban és Mozambikban egyaránt. Látta a háború borzalmait Mozambik és az egykori Jugoszlávia területén. Meg akarta tudni a szörnytettek okait, és a benne élők motivációját a társak, szomszédok elárulásáról. Ahogy Janne Teller egy korábbi interjúban megfogalmazta:

Mindig ismernem kell a témám dimentizóit, mert anélkül nem tudok szabadon alkotni a világomban.

Bár az olvasás napjainkban már a tanulás elavult módszerének számít sok embernél, mégis az élet értelmének, az emberi tettek, az ösztönök, az idő múlásának és fontosságának megértéséhez nélkülözhetetlen tevékenység. Talán sosem került volna a kezembe a Semmi című könyv, ha egy kedves ismerősöm nem ajánlja és adja kölcsön nekem. De elolvastam, és eléggé megdöbbentem a tartalmán.

Az egészen megosztó társadalmi nézeteket is érintő Janne Teller Semmi című könyvének első fejezetében ez áll:

Semminek sincs értelme. Ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.

A magyarországi megjelenésekor hatalmas vihart és társadalmi reakciót kiváltó novella az élet értelmét, valamint a legalantasabb emberi érzéseket és reakciókat is feldolgozza a kitalált karaktereken keresztül. A mű szereplői nyolcadik osztályos tanulók, vagyis nagyjából átlagosan 14 éves fiúk és lányok.

A második legyek uraként is emlegetett irodalmi alkotás döbbenetes módon jeleníti meg a bizonyítási vágyat, a győzelemre való szomjat, valamint az egyre növekvő ellenségeskedést és az agressziót. A létezés, valamint a mindennapi küzdelmek értelmének feltárása túlhaladja sokszor az emberi lélek erejét. A sorokat olvasva mindannyiunkban kérdések özöne fogalmazódik meg, melyet a szereplőkkel együtt igyekszünk majd megválaszolni. A novella annyira provokatív, hogy szinte kényszerít az állásfoglalásra a központi témájával kapcsolatban. Pierre Anthon és az osztálytársai a létezés alapjait érintik a vitájukban.

Semminek nincsen értelme? Vagy van valami, ami fontos, és megéri a küzdelmet? Miről vagyunk képesek lemondani? Mi a számunkra valóban értékes dolog? Eladhatók a fontos dolgok?

A Fontos Dolgok Halmaza különös egy kupac. A tárgyak után élőlények, testrészek, és erkölcsi értéket megjelenítő dolgok is kerültek a tetejére. Azt mondják sokan, hogy a felnőttek világa időnként nagy gonoszságot mutat, amikor belenézünk őszintén a legmélyére. Vajon a tinédzserek egymással való bánásmódja milyen? Mennyire vagyunk képesek igazodni a közösség akaratához, amikor a személyiségünk egy feloldhatatlan disszonanciába kerül? Mivé válik az ember, ha saját, egyéni identitása kicsorbul, és a kegyetlenkedés világából nincs kiszállás? Hogyan lehet egy csapdahelyzetből kilépni?

A könyvet olvasva mindannyiunkban megfogalmazódnak tehát kérdések, melyeket igyekszünk megválaszolni. Értékelni kezdjük az egymással töltött időt, a barátságot, és talán még elfogadni és szeretni is megtanulunk idővel. Vannak dolgok, helyzetek, melyek nem pótolhatók és nem lecserélhetők. A nyolcadikos osztály tragikus történetében úgy vélem, valójában mindenki vesztes valamilyen formában. Mégis elmondható, hogy...

...az életnek igenis van értelme.

Bár a hozzá kapcsolódó bizonyítási eljárás eszközeként egészen biztosan nem a nyers agresszió alkalmazása a megoldás...

Olvasd el a könyvet, és várom a véleményedet! Szép napot kívánok!

Fotó: Pixabay

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr4316741016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása