A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - LAKBERENDEZÉS, RECEPTEK, BARANGOLÁSOK, ÖTLETEK, SZTORIK - ONLINE KÁVÉZÓ NEKED

Őszi barangolás a Kőszegi-hegységben

2021/10/01. - írta: Az otthon szépsége

erdo3.JPG

Az őszi erdő bámulatos színvilága a felhőben rejtőzködő ösvényekkel mindig egy hosszú sétára motivál.

Az erdő világa reggel még pihen. Csupán a madarak halk csicsergése, a hegycsúcsokat körbeölelő pára és a felhők szépsége ad élményt az érkezőknek. Rendkívül különleges szépség mindez, amit érezni, átélni szükséges.

ka.jpg

A Kőszegi-hegység természetvédelmi területei és élővilága évtizedek óta sok élménnyt adott már. Minden évszakban meglátogatom. Egy ködös reggel az erdő időnként feltárja rejtett titkait. Jó érzés rendszeresen egy kicsit kikapcsolódni a hétköznapok rohanó világából.

k1.jpg

A terület az Alpokalja kistája. Az Írottkőről vagy a Kendig-csúcsról tiszta időben Ausztria havas hegyvonulatai is láthatók. A tönklépcsőkkel, völgyekkel, dombokkal rendkívül tagolt hely minden évszakban páratlan vidéki bájjal ajándékozza meg a túrázókat. A színesedő lombok a felkelő és a lenyugvó nap fényében földöntúli szépséget idéznek fel az ember lelkében. Az idő megáll velünk, és beléphetünk a csodák birodalmába.

k2.jpg

k3.jpg

kosz1.jpg

kosz2.jpg

k4.jpg

Jó kalandozást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr4616247912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mayt200 2021.10.04. 08:23:09

Pár költői mondat még belefért volna arról, ahogy az erdészet hatalmas nyolctengelyes szép pirosra festett gépei, ezekben a kőszegi erdőkben, finoman és lágyan komplett hegyoldalakat vágnak tarra, hogy kielégítsék a cég profit éhségét. A maguk mögött hagyott rendezett kopár hegyoldalon aztán vidáman meredeznek a fatönkök, és a védelem nélkül maradt talajon szép kacskaringós mintát rajzol a nagyobb esők után a lefutó víz, lemosva a termőréteget. Persze nem baj az ha az ember látja a szépet, de fontos lenne figyelni erre a nemes profitéhség által diktált dolgokra is mert egy idő utána már egy darab fáról, és gombáról sem tudunk majd írni. :)

Az otthon szépsége 2021.10.04. 08:27:46

@mayt200: Az erdőgazdálkodás úgy vélem, a környezetrendezés része. Különböző kategóriái vannak a természetvédelemnek úgy tudom, ami védett, és fokozottan védett részekre osztja a vidéket, a nemzeti parkokat. Sem a blognak, sem a személyemnek nem feladata, hogy mások gazdasági vagy egyéb tevékenységét bírálja. Amennyiben Ön erdészeti tevékenységgel foglalkozik, úgy vélem, a példamutatás a legjobb "tanítási" módszer.... A vélemény kifejezése is fontos természetesen, de az odafigyelés dolgot az erdészet felé szükséges jelezni, ha javaslata van a kedves olvasónak/kommentelőnek.

Finomliszt Ferenc 2021.10.04. 12:14:29

Nagyon szép, még sosem jártam a Kőszegi-hegységben, de szeretném bepótolni.

Az otthon szépsége 2021.10.04. 12:15:56

@Finomliszt Ferenc: Nagyon szép hely. :) És mindig érdekes. Ősszel csodás a színvarázs, rengeteg túraútvonal van, és tiszta időben csodás a kilátás is a környékre. :)

mayt200 2021.10.05. 19:55:41

@Az otthon szépsége:
Azért van különbség a tarvágás, és a ritkítás között. Persze az előbbi sokkal egyszerűbb és több profit hoz mint az utóbbi. A kőszegi hegységtől pár kilométerre a határ túloldalán sem alkalmazzák már a tarvágást. Ahogy Budapest környékén se mernek már sehol tarra vágni komplett domboldalakat, mert túl nagy lenne az ellenállás. Kőszegen, és vidéken ezt sok helyen még gond nélkül megtehetik, mert nem akkora a civil ellenállás. Amúgy nem vagyok erdész, hanem csak szimpla hétvégi bicajos aki Budapesten lakik, de néha Kőszegen is járok, és nagyon nem jó látni hogy a gyerekkoromban körbe kerékpározott hegyeknek, domboknak a nagy része kopaszra van vágva. Persze ezt elmondom mindenkinek, de vajon kinek van nagyobb hangja, nekem egyedül vagy egy ilyen blognak ami hirtelen kikerül az index címoldalra, és így egyszerre sok ezren kattintanak rá? Na és itt kanyarodunk rá arra amit úgy hívok hogy az írástudók felelőssége. Szerintem igenis mindenkinek feladata hogy rávilágítson ahogy persze erejétől telik az ilyen negatív dolgokra is. Sajnos a világnak nem abban az országban élünk ahol minden felelősséget rá lehet tolni a választott vezetőkre, hogy majd ők biztos jól csinálják. Muszáj civil kontrollt gyakorolni felettük, és a muszáj a problémákat minél többször felszínre hozni. Erre szerettem volna csak jobban felhívni a figyelmét a kedves blogírónak.

Az otthon szépsége 2021.10.05. 20:29:01

@mayt200: Igen, sok dologban egyetértünk. Valóban igaz, hogy magam is az osztrák oldal felől szívesebben megyek fel az Írottkőre, mint a magyar oldalról. Szebb és tisztább az erdő, és gondozottabb is. Valahogy mi magyarok, a fakitermelés során dolgozó munkások olyan sok szemetet hagyunk magunk után, hogy az már majdnem csodálkoznivaló sajnos. Készülök újabb túrákra, jobban körülnézek majd. Az erdő, a természet szépsége nekem is fontos. Ahogy z élővilág is. Jó lenne, ha az észt nem a kanapékirályok osztanák, hanem a hozzánk hasonló természetbúvároktól, kirándulóktól is több véleményt hallanánk. A példamutatás nagyon fontos, úgy vélem, ahogy az írás is.
süti beállítások módosítása