A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - LAKBERENDEZÉS, RECEPTEK, BARANGOLÁSOK, ÖTLETEK, SZTORIK - ONLINE KÁVÉZÓ NEKED

A nő, aki a szabadság szavaival ért el sikert

2021/09/25. - írta: Az otthon szépsége

erin.jpg

Az elfogadás, a kitartás, és a szavak találkozásából csodák születnek. Az Erin Gruwell sztori ma is aktuális.

Tinédzsernek lenni nem könnyű dolog. A kötelezettség és a szabadság harca mindannyiunkban időnként felnőttként is felizzik. Tanulni és a tudást másoknak példamutatással átadni rendkívül nehéz feladat. Napjainkban is. A szabadság szavai azonban a legkeményebb ellenállókat is legyőzik.

A világ különös hely. Hatalmas. Bár különböző helyen, eltérő kulturális környezetben élünk, azért mások helyzetéből és sztorijaiból sokat tanulhatunk.

Long Beach igazi kuriózum a térképen. A tengerparton fekvő kaliforniai településen az egykori őslakosok mellett hosszú idő óta más földrészről betelepült népek is élnek már. A lakosság egy része Spanyolországból, más része Mexikóból, valamint Kambodzsából érkezett. A várost hivatalosan 1897-ben alapították. Előnyös fekvésének köszönhetően gyorsan üdülőhellyé változott. Fejlődéséhez és népszerűségéhez a haditengerészeti múltja is hozzájárult.

1994-ben történt, hogy egy fiatal, lelkes nő állást vállalt a helyi Woodrow Wilson középiskolában. A bandatagként élő, rosszul teljesítő, a tanulást gyűlölő diákok életmódja nyilvánvaló volt már az intézmény dolgozói előtt. A fiatal tanárnő azonban elhatározta, hogy segít a tanítványainak az érettségi vizsgáig eljutni. Speciális tanítási módszert alkalmazott, amely a fajgyűlölettel és egymás elutasításával teljes osztályközösséget a középiskolások otthonává alakította át. Az irodalom tanulás részeként a diákok saját szavaikkal írták le az élményeiket, az örömüket vagy a fájdalmaikat egy naplóba, melyet a tanáruk rendelkezésére bocsátottak. Az inspirációt Anne Frank naplója és Gary Soto adta. Őszinte, szívszorító történeteken keresztül rajzolódott ki a fiatalok egyéni sorsa.

A barátaim katonák. Nem egy háborúban, hanem az utcán. Az életükért harcolnak.

Egymás történeteinek megismerése a közösségben jelen lévő társadalmi ellentétek, valamint a faji alapon álló ellenségeskedések visszaszorításában is szerepet játszott.

Ha kilépek az ajtón, azt kockáztatom, hogy lelőnek. A külvilág számára ez csak egy újabb hulla lenne az utcasarkon.

A diákok társasága az osztályban idővel igazi családdá változott.

Az a nyár volt rövid 14 évem legrosszabb nyara. Minden egy telefonnal kezdődött. Az anyám sírt és könyörgött. Több időt kért. Mint aki az utolsó lehelletéért könyörög. Olyan szorosan ölelt magához, ahogy csak tudott, és sírt. A könnyei mint a golyók záporoztak a pólómra. Elmondta, kilakoltatnak bennünket. Folyton elnézést kért. Tudtam, nincs otthonunk. Valami olcsóbb karácsonyi ajándékot kellett volna kérnem. A kilakoltatás reggelén egy erőszakos kopogás ébresztett. A serif volt az, hogy elvégezze a munkáját. Felnéztem az égre, és vártam, hogy valami történjen. Az anyámnak nincsen családja, akire támaszkodhatna. Pénzt nem keres. Minek járjak iskolába, ha hajléktalan vagyok? A buszmegállók az iskola előtt. Úgy éreztem, hánynom kell. A tavalyi ruháimat hordom. Egy öreg cipőt, és a hajam is a régi. Azt gondoltam, ki fognak nevetni. Ehelyett pár barátom üdvözölt, akikkel együtt jártunk angolra tavaly. Ekkor rádöbbentem, Mrs. Gruwell, a bolond angol tanárom tavalyról volt az egyetlen, aki reményt adott. Attól, hogy a barátaimmal a tavalyi órákról meg a kirándulásokról beszéltünk, máris jobban éreztem magam. Megkaptam az órarendem, és az első tanár az Mrs. Gruwell a 203-as teremből. Bemegyek a terembe, és úgy érzem, az élet összes problémája már nem annyira fontos. Újra itthon vagyok. Itthon vagyok.

Erin Gruwell új, sokat támadott oktatási módszere végül sikert ért el. Mind a 150 tanítványa leérettségizett, és közülük sokan - a családjukban elsőként - felsőoktatásban tanulhattak tovább.

A tanárnő 4 év tanítás után a Kaliforniai Állami Egyetem oktatója lett, valamint alapítványt hozott létre élményalapú tanítási módszerének elterjesztésére.

A 'Freedom Writers' /Szabadság írók/ sztorija 1999-ben könyv formájában jelent meg. 8 évvel később 2007-ben film is készült a kiadvány alapján. Erin Gruwellt Hilary Swank alakította. 2019-ben a tanárnőről dokumentumfilm is összeállításra került 'Stories from the Heart' /Történetek a szívből/ címmel.

Fotó forrása: New University

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr8316700068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása