Ősi csoda a hatalmas úrkúti sziklaárok

2021. szeptember 11. 16:23 - Az otthon szépsége

os18.JPG

Különleges mikroklíma és színvarázzsal tarkított mesés látvány várja a kirándulókat a Csárda-hegyi őskarszt területén.

A természet lenyűgöző, Magyarország pedig egészen varázslatos. A hegyvidék ősszel a legszebb. A rozsdavörös, zöld, narancs és barna árnyalatokban gazdag növényzet a szürkeséget is életre kelti. Régen volt már, hogy a Bakonyban körülnéztem. Az elmúlt héten azonban ismét felidéztem egy fotózással összekötött kirándulás során, mennyire csodálatos a táj.

Úrkút Ajka közelében helyezkedik el. Kanyargós út vezet fel a határáig. Egy legenda szerint a település a nevét a közelében található kútról kapta, amelynek vizéből régen a vadászat után az úri nép ivott. A község különlegességét azonban a környéken található nagy mennyiségű mangánérc jelentette évtizedeken át.

Bár a helység ma már csendes utcákból áll, a közelben álló ódon bányaépület, valamint a "Jó szerencsét!" feliratot hirdető tábla is arról tanúskodik, hogy egykor a területen bányászat zajlott. A tevékenység végleg 5 éve fejeződött be.

A vas szilárdságát is megerősítő mangánércből a Csárda-hegyi "tájseb" alatt alatt óriás mennyiségű ásványi anyag maradt a földben. A felszín alatti bányaterület lezárt, nem látogatható. A sziklakatlan azonban a belsejében és a felső peremén végigjárható tanösvényekkel életreszóló élményt ad minden érkezőnek.

A terület bejárását kora délután kezdtem. A nap bújócskát játszott, amiben a felhők is jelentős létszámmal részt vettek. Így a fényképek elkészítése nem volt könnyű feladat. A minivölgynek is nevezhető különleges mélységbe egy kanyargó falépcső vezet le. A savanykás érett vadszeder, a zöldellő páfrányok, valamint a színesedő csipkebogyó mellett egy uzsonna után szaladgáló mókus látványa törte meg az egyhangúnak tűnő barangolásomat. Huncut módon mászkált a faágakon, így őt nem sikerült lencsvégre kapnom. 

A 70 éve - 1951-től - természetvédelmi oltalom alatt álló terület jelenlegi formája egy jelentős rekultiváció eredménye. A mélységben tiszta, ugyanakkor kissé párás, hűvös a levegő, ami az indián nyár hőségében felfrissülést adott. Igazi időkapszulába léphetünk, ha figxelmesen időzünk a sziklakatlan alján. A különleges alakzatok ugyanis állítólag évmilliók alatt alatt érték el a jelenlegi formájukat.

A vadregényes környezetben jó, ha van kéznél nálunk egy finom szendvics, vagy egy kis keksz. Csakis a saját példám alapján. Azonnal éhes lettem már a barangolás elején a sok élménytől. Bizonyára a fentebb említett uzsonnázó mókus is az oka lehetett ennek a tapasztalatnak.

A rendkívül öreg hely körül a tanösvényen sétálva víznyelőket, valamint apró barlangokat is lehet találni. A túraútvonalon több kilátóhely került kialakításra, ahonnan óvatosan a méységbe is lenézhetünk. 

Csapadékos időjárás esetén még körültekintőbben járjunk a területen, hogy a csúszós köveken sétálva is biztonságban legyünk. A kalandozás alatt gyönyörű látványban, geológiai különlegességekben, és sok más érdekességben van részünk.

os32.JPG

A Csárda-hegyi őskarszt természettudományos terepgyakorlatra is alkalmas. Nem csupán földrajzi, hanem biológiai érdekességeket is rejt. Vigyázzunk rá!

os31.JPG

Jó kalandozást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr2816685658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása