Kalózok lakóhelye volt egykor ez a romantikus város

2021. szeptember 07. 06:35 - Az otthon szépsége

be2.jpg

A kalandok gyakran összekapcsolódtak a hírhedtséggel. A mediterrán települések régen óriasi kihívással néztek szembe.

A legendák évszázadok óta velünk élnek. Megszínesítik az életünket. A kalóztámadásokról szóló filmek alapjait valós történetek adták. Rovinj az Isztria legelegánsabb kisvárosa. Sok évtizeddel ezelőtt a területen nemcsak tisztes polgárok, hanem fosztogató kalózok is éltek.

Az itáliai hatás és az építészeti kényszer

A keskeny utcákon sétálva az érkezők egy régi olasz filmben érezhetik magukat a szűk sikátorokban a száradó ruhákkal. Hasonló környezetben játszódtak valaha Gina Lollobrigida és Sophia Loren 1950-es években készült filmjei is. A városon egyértelmú látszik az itáliai hatás.

Az Adria kékságe a buja mediterrán növényzettel már önmagában is rabul ejti az érkezőt. A színvarázsban pompázó épületek azonban kiegészítik ezt a csodálatos élményt a szem és a lélek számára egyaránt. A magas házak között az utcakövet ritkán éri napfény, aminek az oka egészen a 17. században tomboló pestis járványra vezethető vissza. Állítólag ebben az időben közel négyezer ember igyekezett menedéket találni a településen. A pandémiás helyzetben a lakóépületeket bővíteni kellett, melyet kizárólag felfelé terjeszkedve lehetett megvalósítani. Az épületekre új lakószintek kerültek, azonban a túlzsúfoltság miatt a családok egy-egy szobában élték a mindennapjaikat. Az ételek készítéséhez kéményre volt szükség, melyet mindenki szorgalmasan igyekezett kivitelezni. Ez a speciális helyzet is hozzájárult Rovinj mai látképéhez.

Kalózok a kereskedelmi központban

Velence hatása szintén érzékelhető Rovinj utcáin. A rómaiak uralmának idején a kereskedelem adta a legnagyobb fejlődési lehetőséget a kisvárosok számára. Mondhatnánk, hogy ez volt a térség start-up tevékenysége. A környék meggazdagodásának lehetősége a hajók forgalmának megvalósításában, folyamatos növekedésében volt. A biznisz sikere azonban veszélyekkel is járt. Bár a város a középkori Isztria legnagyobb forgalmú kikötője lett, kettős védelmi falra és három bástyára is szüksége volt. Mesés kincsekben gazdagodott, így a kalózok számára is célponttá vált. A foglalkozások között a halászat és a kereskedelem mellett megjelent a kalózkodásból történő megélhetési forma is a lakosság körében.

A tengerészeti fejlődés, a más településekkel történő állandó versengés kihívást jelentett a város lakosságának. A helyet többször lerombolták, illetve felégették. Rovinj azonban minden nehézséget túlélt, és napjainkban is rengeteg látnivalóval várja az érkezőket.

be1.jpg

Jó kalandozást kívánok!

Fotók: Vass Péter Bexter Photography

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr4516680304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

giorgio007 2021.09.10. 08:24:09

Pont tegnap jöttünk haza onnan. Egy hetet töltöttünk ott. Nagyon szép város, és ami igazán tetszett, hogy rengeteg az eldugott kis strand, ahol nincs zsúfoltság. Gyakorlatilag bárhol találni csobbanasra alkalmas helyet :)
süti beállítások módosítása