Békebeli almás pite extra formákban a nagyi konyhájából

2021. szeptember 05. 11:15 - Az otthon szépsége

a1_1.jpg

Mesés bágyadt napsütéssel és gyümölcséréssel érkezett meg az ősz. Az almás pite a legjobb desszert ebben az időszakban.

A nosztalgia sütemények a megszokott formáktól eltérően elkészítve is kedvencek szeptemberben. Gyerekeknek tízóraira, vagy mindannyiunknak egy délutáni kávé mellé kiváló kiegészítő gasztroélményt ad.

A nagymamám gyakran csinált gyerekkoromban almás lepényt. Szerettem a friss, forró sütemény illatát. Az alaptészta receptjét felhasználva különböző edényekben változatos formában tudjuk tálalni a savanykás, fahéjjal ízesített desszertet.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 15 dkg zsír /omlós, puha lesz tőle a tészta!/
  • 15 dkg margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 kk só és cukor
  • 20 dkg reszelt cukros és fahéjas alma

A tésztához az alma tölteléket nemcsak reszelt, hanem darabolt formában is felhasználhatjuk.

a4_3.jpg

Elkészítés:

1./ Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd a tészta hozzávalóit összegyúrjuk.

2./ Az almákat meghámozzuk, leszereljük, cukrozzuk, és csipetnyi fahéjjal ízesítjük. /A töltelék levét leöntjük, miután kicsit kinyomkodtuk./

3./ A tészta egyik felét fél cm vastagságra nyújtjuk a lepényhez. Megszórjuk az almával, majd a massza másik felét a tetejére tesszük.

4./ A süteményt 160 fokon készre sütjük, miután a tetejét kicsit villával megszurkáltuk.

Az almás pitét tortaformában, rácsosan is elkészíthetjük. Muffin sütőben is jól mutat. A süti tetejét virág- vagy levélmintázattal is díszíthetjük.

Te is szereted? Jó étvágyat kívánok!

Fotók: Pixabay

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr6516679600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása