Mesés Gemenc, ahol időnként a víz az úr

2021. augusztus 31. 21:34 - Az otthon szépsége

myg.jpg

Csodás ártéri erdők, romantikus túraútvonalak, fantasztikus élővilág természetvédelmi oltalom alatt. Ezt adja Gemenc.

Van az úgy, hogy első látásra belehabarodunk egy vidékbe. Amikor 2016-ban először látogattam meg a térséget, azonnal elbűvölt. Öt év után ismét kalandoztam egy kicsit az ártéri erdők bámulatos világában.

A Duna mentén elhelyezkedő terület egy része fokozottan védett, így egyáltalán nem látogatható. Azonban a kijelölt kiránduló utak mentén is vadregényes folyópartok, elegánsan tollászkodó madarak, és rengeteg érdekesség várja a természetet szerető, tisztelő, és gyermekien kíváncsi érkezőket.

A Tolna és Bács-Kiskun megyéhez is kapcsolódó ártéri erdők világa természetvédelmi szempontból a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik. Az 1977. óta természetvédelmi oltalom alatt álló vidéket rendszeresen elönti az árvíz. Bár féktelennek tűnő munkájával rombolni látszik, a nyomában mégis különleges szépség marad a tereprendezésnek köszönhetően. A hely jellegzetessége egész Európában páratlan.

Gemencen szép folyó holtágak találhatók. A vizitökkel, békalencsével, kidőlt fákkal, halászó madarakkal tarkított vidék varázslatos bájjal hat az ember lelkére. A csend rendkívül csodálatos élményt ad a mindennapok rohanásából. A természet lassú, ám mesés pillanatai életreszóló emlékekkel ajándékozzák meg a türelmes megfigyelőket.

Bár a pörbölyi Ökoturisztikai Központban erdei kisvasút is működik, a vonatozás mellett érdemes körbenézni gyalogosan vagy kerékpárral is. A kiállítások megtekintését követően ugyanis így lehetőség van megtapasztalni az ártéri erdők varázslatát.

A területen vadmegfigyelő is található, így a legkisebbek is megismerkedhetnek a vadmalacok és a szarvasok életmódjával. Nem lehet betelni a vidék bájával. Már a búcsú pillanatában is a vissztérés gondolata fogalmazódott meg bennünk. És az érzés, hogy a ligetes erdők visszavárnak az egyedülálló természeti értékeikkel.

zaro.jpg

Jó kalandozást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr8516676012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása