A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - LAKBERENDEZÉS, RECEPTEK, BARANGOLÁSOK, ÖTLETEK, SZTORIK - ONLINE KÁVÉZÓ NEKED

A Rezi vár mítosza

2021/08/24. - írta: Az otthon szépsége

rez.jpg

A magyar várak ódon falai különös sztorikat és csodás kilátást rejtenek. A legendák körülöttünk élnek.

A történelmi viharok között mindig ott van a romantika is. A Balaton-felvidéket a gyönyörű panoráma, a természetvédelmi területek bája, a tanúhegyek, valamint az öreg várromok teszik vonzóvá.

Évek óta barangolok már a Keszthelyi-hegység különböző részein. Megmagyarázhatatlan vonzalom van bennem a vidék felé. Az erdőkkel és mezőkkel tarkított környék a magasból feltölti az ember szívét és lelkét.

rez1.jpg

A romhoz meseszép erdei ösvény vezet fel. A lombok árnyékában jó érzés eltűnődni a várurak életmódján. Régen a hűség, a tisztesség még erény volt a rengeteg árulás mellett.

Úgy mesélik, hogy a 13. században vár épült a Zalaszántói-medence déli részén. Egy évszázaddal később az erődítmény királyi birtok lett, majd a Lackfi család kezébe került. Luxemburgi Zsigmond magyar király uralkodásának idején 1397-ben a tulajdonos állítólag királyellenes lázadásba keveredett. A ribillióban való részvétel az életébe került.

Rezi vára a 16. században több tulajdonosváltáson ment keresztül. Nehéz idők jártak, és a Pethő család vagyona is kevés volt már a falak folyamatos felújítására és karbantartására. 1590 körül az építmény használhatatlanná vált a kaputornyok felrobbantásának következtében. Napjainkban már csupán néhány falszakasz jelzi, hogy valamikor a hely élettel volt teljes.

A romokon üldögélve, és a mesés panorámát bámulva egy kicsit mégis megáll velünk az idő, ha megpihenünk a 418 m magasan elhelyezkedő, dolomit sziklákon álló romok között.

A végvár maradványai körül bámulatosak a vadvirágok és a különleges alakzatban formálódott szikladarabok. Állítólag a területhez egy boszorkány gonosz varázslata is kapcsolódik. A honfoglalás idejéből a szipirtyó ármánykodásának következtében időutazással Szántó Manci és Rezi Sándor a középkori várak világába került át egy táncmulatságból. A két fiatal szerelme hirtelen lángolt fel egymás felé. boldogságukat azonban a lány anyjának a halála keserítette meg. Manci gyámság alá került, anyja halotti tora pedig apja lakodalmává alakult át. Az új asszony gonoszsággal próbálta a szerelmeseket szétválasztani, de sikertelenül.

A mulatság második napján lovagi tornát rendeztek. A mostoha tovább folytatta a cselszövő tevékenységét. Az a hír járta, hogy Manci bánatában keservesen sírni kezdett. A könnyei elérték a szerelmét, aki hazarohant hozzá. Végül szerelmük és boldogságuk a megpróbáltatások után beteljesedett.

Egy másik történet szerint volt a vár közelében egy patak. Aki abban megmártózott, bármilyen betegségben szenvedett, meggyógyult. A vár egykori birtokosa úgy hírlik, az egészségre vágyakozó szegényeket igyekezett távol tartani a víztől. Egy nap fura dolog történt. A patak vize hatalmas szökőkúttá változott, majd vízcseppenként aláhullott megsemmisülve a mélybe, miközben a vár urának aranypénzben lévő vagyona is kövekké változott. Állítóleg a Pethő család emiatt veszítette el a vár fenntartásának képességét.

Aki nem hiszi, járjon utána.

Jó kalandozást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr3316665610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása