Szezon van, és a cukkiniből készíthető finomságokat érdemes kipróbálgatni. A zöldség Itáliában lett először sztár.
Bár kicsi koromtól nem igazán kedvelem a tökféléket, időnként előfordul, hogy hajlandó vagyok egy-egy ajándékba kapott fajtájából ételt készíteni. Így történt ez a napokban is, és egészen finom ebédet sikerült összehoznom belőle. Klassz, hogy az ember ízlése formálható.
Miért jó vitaminforrás a cukkini?
A cukkini kicsit hasonlít ránk. Nagy része ugyanis víz. Szinte mindenféle vitamin megtalálható benne, és ásványi anyagokban is gazdag. Bár a zöldség 1970. körül még Magyarországon ritkaságnak számított, jelenleg már a legkülönösebb színekben és formákban is kapható.
A növény rendkívül jó egészségvédő. Nyersen saláták kiváló kiegészítője, azonban sütve is sok változata ismert. Diéta során is bátran fogyasztható. Segíti az emésztési folyamatokat, valamint csökkenti az asztmás és reumatikus panaszokat is.
A füstölt ízvilággal összeállított töltött cukkini mindenkivel megkedvelteti magát.
Hozzávalók:
- 1 db nagyobb cukkini
- 2 db vízbe vagy sós tejbe áztatott, majd kicsavart zsemle
- 1 db egész tojás
- 10 dkg apró kockákra vágott sonka
- 1 db kisebb vöröshagyma felkockázva és kevés zsiradékon megdinsztelve
- 2 dl tejföl
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
- só, bors, petrezselyem és majoránna az ízesíthez
Elkészítés:
1./ A cukkinit szükség szerint meghámozzuk, félbevágjuk, és a magját kanállal kiemeljük. A zöldséget sós tejbe beleforgatjuk, vagy fűszerezzük.
2./ A beáztatott és kicsavart zsemlékből, a tojásból, a sonka 2/3 részéből, valamint a hagymából ízlés szerinti fűszerezéssel elkészítjük a tölteléket.
3./ A cukkinit zsiradékkal kikent tepsibe tesszük, majd a közepébe belehelyezzük a tölteléket. Az ételt 160 fokon 45 percig lefedve pároljuk, majd 15 percig pirítjuk.
4./ Amikor az étel már majdnem kész, a töltött zöldséget meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk a maradék sonkadarabokkal és a reszelt füstöltt sajttal, majd 15 perc alatt készre sütjük.
5./ A töltött cukkinit szeletekre vágva, tejföllel és petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Rizs vagy burgonyapüré illik hozzá.
Jó étvágyat kívánok!
Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége