Brutális kínzóeszközök a történelem évszázadaiból

2021. augusztus 13. 13:15 - Az otthon szépsége

boszorkany.jpg

Az igazság a jogrendszer alapja. Évszázadokon át a vallatások kegyetlen kínzások formájában történtek. Sokszor hiába.

A történelmi korok viharai az elmúlt évszázadokban is áthatották a társadalmak életét. A kisasszonyok és a lovagok világában mindennapos volt a drasztikus kényszerítés. A kiszemelt vagy feljelentett áldozatokat gyakran nem illette meg az ártatlanság vélelme sem, így előfordult, hogy az elkövetett gaztettekért nem a valódi bűnös kapta a büntetést.

Szívesen tanulmányozom a régi korok történéseit. A legendákat, a titkokat, a rejtélyeket különösen. Amikor kirándulok, a magyar várakat is meglátogatom. Szigliget, Eger, valamint Sümeg rengeteg érdekességet tartalmaz. A kínzókamrákban a büntetőeszközök alkalmazása egészen félelmetes múltat elevenít meg a számunkra.

Boszorkányüldözés, boszorkányperek

A középkori inkvizíció, valamint a büntetőjogi eljárások rendkívül változatos módon valósultak meg sokszor kizárólag névtelen bejelentések vagy vélelmek alapján. A boszorkányüldözések során a vízpróba rendszeresen alkalmazott eljárás volt. A megvádolt személyt megkötözve mozgásképtelen állapotában vízbe lökték. Az inkvizítorok abban hittek, hogy a boszorkányok tudnak lebegni súlytalanságuk miatt, így amennyiben elsüllyednek, az természetes emberi létezési formájukat bizonyítja. Az intézkedés során a felszínen maradt személyeket máglyán égették el, mivel bizonyítottnak találták az ellene szóló vádakat. A rettegett bánásmódnak következményeként azonban rengeteg ártatlan is életét veszítette a vallásosság és a babonaság összekeveredésének korában, hiszen a vízben elmerült emberek a legtöbb esetben súllyal a testükön megfulladtak.

A boszorkányoknak gondolt személyeket a történelem során mindig rejtélyek vették körül. A hiedelmek, a félelmek, valamint a vádaskodások gyakran véres légkört tartottak fenn Európa különböző területein. A 15. században VIII. Ince pápa egy olyan bullát is kiadott, amely megalapozta a később boszorkányperek elszaporodását.

Magyarországon a jelenség a 16-18. század idején volt a legerősebb. Az aljas feljelentések gyakran irányultak jómódú polgárok ellen, máskor a politikai ellenfelek kiiktatása volt a cél. A történelem egyik legjelentősebb boszorkányüldözésére 1723 júliusában került sor, amely során 12 személyt ítéltek máglyahalálra a Boszorkányszigeten. Közöttük a legidősebb 82 éves volt, a legfiatalabb pedig a 16. életévét töltötte be.

judas1.jpg

Júdás bölcsője

Júdás neve a vallásos világban örökre összefonódott az árulás tényével. A keresztnévvel illetett kínzóeszköz egy hegyes, piramis alakú ülőalkalmatosságnak kinéző tárgy volt. Kifeszítették fölé a meztelen áldozatot, majd ráengedték a szerkezetre. A kínzás sokszor nőket érintett. Egy sötét korban a dekoratív külső miatt gyakran drága árat kellett fizetnie azoknak a fiatal hölgyeknek is, akiket a boszorkányság vádja elért vonzó külsejük miatt. A középkorban a hóhéroknak bőven volt feladata, amit az emberi irigység is megsokasított. A brutális tevékenységet ájulás esetén szüneteltették.

kerek2.jpg

Kerékbe törés

A kivégzőmódszernek több fajtája létezett már a középkor előtt is. Az elítélt kikötözött állapotban volt rögzítve egy kerékhez széttárt végtagokkal. Az elviselhetetlen fájdalmat azzal fokozták, hogy az áldozat csontjait összetörték. Keresztény vértanúk és parasztlázadások vezetőinek kivégzésénél alkalmazták szívesen.

A kerékbe törés egyik első áldozata Alexandriai Katalin volt, aki állítólag keresztényként nem akart részt venni a hitével ellentétes tartalmú bálványáldozati rendezvényen. Egy legenda szerint ellenállását követően kérte Maxentius császárt, hogy tudományos vitában védhesse meg a hitét. Bár az uralkodónak tetszett a gyönyörű lány bölcs kommunikációja, a vita után mégis a kényszerítés eszközével akarta rábírni az elvárásainak a teljesítésére. Katalin azonban nem engedett a császár parancsának. Miután a hölgy magatartása visszautasító volt, valamint az uralkodó által hívott bölcsek is sorban meghajoltak Katalin érvelése előtt, Maxentius haragja iszonyatosan felgerjedt. Vérengzést rendezett.

kerek1.jpg

A lány beszéde előtt meghajló bölcsek, valamint Katalin is halállal lakolt a hitéhez való hűségéért. A legenda szerint amikor végül a kínzásokat követően a nő feje a porba hullott, némelyek látni vélték, hogy angyalok érkeztek a testéért. A középkorban kitartásáért rendkívüli tisztelet vette körül a lány személyét. Az igazság védelmezése miatt teológusok, filozófusok és ügyvédek védőszentje lett, ami később más foglalkozásúakra is kiterjedt.

A kínzóeszközök az áldozatoknak olyan elviselhetetlen fájdalmat okoztak, hogy gyakran kívánták az elpusztulást. A hóhérok 'mestertudománya' azonban időnként hatalmas volt, és meghosszabbította az elítéltek haldoklását a köznép elrettentésére. Aki nem hiszi, járjon utána.

Fotók: Wikipedia

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr2616658340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTA rendes tagja 2021.08.15. 19:03:23

Hiányolom az olajban való megfőzést. meg sok mást.

Az otthon szépsége 2021.08.15. 19:05:09

@MTA rendes tagja: Valóban. Rengeteg egyéb forma is létezett még. Később azokat is tanulmányozom majd. A történelem rendkívül érdekes és izgalmas.

mati88 2021.08.16. 08:49:06

Figyelemreméltó, hogy ezen kínzások legnagyobb része a kegyes vallásokhoz köthető és nem kevésbé a kereszténységhez! Nincs is talán még egy ilyen a világon, ami folyamatosan népszerű tud lenni úgy, hogy közben a legnagyobb bűnöket követte el a földön!

Az otthon szépsége 2021.08.16. 08:52:41

@mati88: Véleményem szerint nem szerencsés valláshoz, felekezethez kötni, vagy csoportokra leszűkíteni a fenti történelmi eseményeket.
Mindenhol és mindenkor éltek a Földön olyan emberek, akik jót tettek, és olyanok is, akik rosszat. Én inkább a történelmi jellegzetességet, eseményeket, legendákat szeretném a sztoriban kiemelni. Évszázadokkal később az igazságot megállapítani nagyon nehéz.

Humble 2021.08.16. 09:20:20

@mati88: a kereszténység nem egyenlő a római katolicizmussal....

Az otthon szépsége 2021.08.16. 09:23:44

@Humble: De az általánosítás, vagy az általános jellegű megfogalmazásokkal én nagyon óvatos vagyok. A történelmi tények természetesen fontos dolgok.

inebhedj - szerintem 2021.08.16. 15:21:15

@mati88:

Ő...

Ez egy nagyon közkeletű és közkedvelt csúsztatás.

A probléma ott van, hogy a legnagyobb bűnöket valójában épp, a felsorolt "kegyes" vallásokkal a "humanizmus", "szabadság", "egyenlőség" stb. értékeire hivatkozóan szakító mindenféle izmusok követték el, amelyek mindezek ellenére sok esetben a mai napig igen népszerűek maradtak.

De ennek a f*méregető versenynek nem sok értelme van amúgy.

gigabursch 2021.08.16. 15:53:58

@mati88:
Brendel! Kotródj el innen!

Az otthon szépsége 2021.08.16. 16:48:15

Skacok, mindenki maradhat, aki kulturált módon kommunikál. Véleménye mindenkinek lehet a témához kapcsolódva, de a jómodor fontos. Ahogy egymás tisztelete is.
süti beállítások módosítása