A Vasi Hegyhát szívében elhelyezkedő zsákfaluban igazi mini gasztro fesztivál volt a hétvégén.
A toszkán tájak bájos szépsége egyesült szombat délután pompás magyar vidéki ízekkel és rengeteg jókedvvel Olaszfán. A település apró utcái lankás dombok ölelésében békés csenddel fogadtak. Bár hétvége volt, úgy tűnt, hogy megállt velem az idő, ahogy megérkeztem. Először látogattam meg a helyet, de biztosan nem utoljára.
Olaszfa közművelődési szakemberétől - Beke Évitől - rengeteget hallottam már a Kneipp-örökségről, kedves olasz lakosok megjelenéséről, valamint a faluban élők összetartó erejéről. Végre egy remek program keretében saját magam is megtapasztalhattam, amiről már olyan sok sztori volt az emlékeimben.
A látvány, az ételek finom illata és a vidéki hangulat egyesült az udvaron
A kemencés családi délután előkészületei már zajlottak, amikor betoppantam a Közösségi ház udvarára. A gyönyörű szabadtéri kemence látványa rögtön lenyűgözött.
Az udvar hangulata, a vendégváró asztalok előkészítése, valamint a finomságok megsütésére váró építmény igazi magyar vidéki hangulatot teremtett a számomra. Az ételek alapanyagának összeállítása rendkívüli gondossággal zajlott.
Jókedv és összetartás a helyiek között
Az Olaszka és Kozmafa egyesüléséből létrejött Olaszfa 1942 júniusában kapta jelenlegi elnevezését. A megközelítőleg 300 főt számláló zsákfalu lakói a hétvégi rendezvényen valószínűleg szívüket-lelküket belefőzték és belesütötték a feltálalt ételekbe. A munkában helyi egyesületek és az önkormányzat tagjai is részt vettek kiváló példát mutatva arról, hogy az együttműködés Magyarországon is lehetséges.
A szemet gyönyörködtető finomságok pompás ízvilágban jelentek meg a résztvevők tányérján. A helyiek jóvoltából a réteskészítés fortélyait én is megtapasztalhattam. Nagyszerű élmény volt.
A Kneipp örökség és a parajdi só
A gasztroélmények között kicsi kitérő volt a rendezvényről a Kneipp Vizesház meglátogatása. A gyönyörű kerttel körülvett ingatlan alapgondolata a német származású Sebastian Kneipptől származott, aki szerint a léleknek és a testnek együtt van szüksége feltöltődésre vagy gyógyulásra. A szőlőlugasokkal körbefuttatott, valamint illatos fűszer- és gyógynövényekben gazdag zöld terület édeni állapotot jelent a szemnek is. A hely különlegességéhez hozzátartozik az élő malomjáték is - kaptam a tájékoztatást Fekete Róbert polgármestertől.
A parajdi sószobát is rejtő parasztház Európában egyelőre az egyetlen. Az Önkormányzat a helyiséget a Kneipp örökség mellett alakította ki Olaszfán. A beépített sótéglák jótékony hatását, valamint a vizeskúrákat az érkezők apraja és nagyja is bátran igénybeveheti. A módszer erősíti az immunrendszert, és segít a légúti megbetegedésben szenvedők tüneteinek enyhítésében is.
Fantasztikus ízek, remek ételek
Miközben szorgalmas kezek készítették és tálalták fel a pazar ízvilággal készült ételeket, a vendégeket zenei programok is szórakoztatták. Vidámságból sem volt hiány.
Gasztrokalandok
A helyiek sütő- és főzőtudománya bármilyen gasztrofesztiválon megállná a helyét. A csorbalevest, a ragulevest, a marhapörköltet galuska kíséretével, a szabolcsi töltött káposztát, a különböző réteseket, a pompost, a tócsnit, a sütinyalókát, valamint a sörkiflit felvonultató menüt nem teljesen tudtam végigkóstolni, de nagyon igyekeztem.
Magdi néni /Miklós Magdolna/ és Balogh Józsefné Mária jóvoltából pedig recepteket is kaptam.
Csorbaleves
- 20 dkg felkockázott csirkemellfilé
- 2 db felkockázott sárgarépa
- 1 db felkockázott zeller és petrezselyemgyökér
- 15 dkg zöldborsó
- 2 dl tejföl a tálaláshoz
- só és lestyán a fűszerezéshez
- 1 kiskanál zsiradék az alap elkészítéséhez
- korpacibere /vagy ecet/ a savanyításhoz
1./ A csirkemellett kockára vágjuk, és zsiradékon átforgatjuk.
2./ A leves alapjába beleteszünk egy paprikát, valamint kettő paradicsomot is.
3./ Az ételt felengedjük vízzel, majd hozzáadjuk a felaprózott sárgarépát, a petrezselymet, a zellert, és megfőzzük.
4./ Az alapba nem teszünk semmi fűszert, csak sót. A levest zöldborsóval és zöldbabbal kiegészítjük
5./ Amikor elkészült az étel, akkor megszórjuk pirospaprikával, és teszünk hozzá lestyánt.
6./ A levest erdélyi korpaciberével végül megsavanyítjuk. /Ecettel helyettesíthetjük a korpaciberét./
7./ Az ételt ízlés szerint tejföllel tálaljuk.
Töltött káposzta (4-5 főre)
- 2 kg darált hús (lapocka)
- 1 kg rizs
- 3 fej vöröshagyma
- 3-3 db paprika, paradicsom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3-4 kisebb fej káposzta
- fűszerpaprika, só, bors, delikát, sürített paradicsom az ízesítéshez
- olaj vagy zsír a sütéshez
1./ A töltelék hozzávalóit - nyers rizs, darált hús, só, bors, delikát - összekeverjük. Az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot zsíron vagy olajon megdinszteljük, és ezt hozzáadjuk a töltelékhez. Ízlés szerint sűrített paradicsommal ízesítjük.
2./ A káposzta közepét kivágjuk, sós forrásban lévő vízben leveleire bontva enyhén megfőzzük. Miután kicsit kihűlt, beleforgatjuk a tölteléket.
3./ Az étel összeállításánál a bogrács vagy a fazék aljára apróra vágott nyers káposztát rakunk, amire rétegezzük a töltött káposztákat. Füstölt kolbászkarikákat vagy füstölt szalonnát teszünk közé. Amikor megtelt az edény, a tetejét is megszórjuk káposztadarabokkal.
4./ Az ételt felengedjük annyi vízzel, hogy a káposztát ellepje, és kevés sót szórunk a tetejére. Főzés közben sűrített paradicsomot vízzel vegyítve öntsünk rá.
5./ Az ételt lefedve lassú tűzön kb. 45 percig főzzük, miközben az edényt mozgatjuk. A töltött káposztát a rétegek miatt nem szabad kevergetni.
Sörkifli
- 1,5 kg liszt
- 6 db tojás
- só, olaj
- élesztő
- 1 l tej
1./ Az élesztőt kicsi tejben felfuttatjuk kevés cukorral
2./ A lisztet, a tojást az élesztőt összeöntjük, és könnyű tésztát dagasztunk belőle annyi langyos tejjel, amennyit felvesz. A tésztát kelesztjük 30 percig.
3./ A megkelt alapból cipókat formálunk, majd sodrófával kinyújtjuk kb fél ujjnyi vastagságra.
4./ A tésztát háromszögekre vágjuk. A vastagabb részétől elkezdjük tekerni, és kifli formát készítünk belőle.
5./ A péksüteményeket kizsírozott tepsiben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük, miután tetejüket tojással megkentük, és reszelt sajttal, köménymaggal vagy szezámmaggal megszórtuk.
Miután a rengeteg élményt bezsebeltem, és többször történő indulási szándék után végre útra keltem muzsikaszó kíséretében, még fentről ránéztem kicsit a tájra. A rendezvény zsivaja lassan eltűnt, és Toszkána kedves bája tárult fel a szemem előtt ezen a magyar vidéken. Csodálatos világ mindez, ugye?
Jó kalandozást kívánok!
Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége