A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - LAKBERENDEZÉS, RECEPTEK, BARANGOLÁSOK, ÖTLETEK, SZTORIK - ONLINE KÁVÉZÓ NEKED

Ez a lány a Kennedy-klán rejtegetett titka volt

2021/08/09. - írta: Az otthon szépsége

ro2_1.jpg

A Kennedy-klán nem kevés rejtélyt adott már a történészeknek és a kíváncsiskodóknak egyaránt. A titkok különös dolgok.

A siker megvalósításának mérhetetlen vágya rengeteg tragédiát okozott már az elmúlt évszázadokban. A Kennedy család története gazdag rejtélyes körülményekben, titkokban, különleges legendákban. De vajon az igazság és a valóság mennyire hatotta át a família tagjainak életét a vélelmek és a luxus szövevényes világán túl?

Kennedyék csupán nyerteseket voltak hajlandók elfogadni maguk körül. A veszteségnek nem volt hely a környezetükben, amelyet a klán megalapítójaként ismert Joseph P. Kennedy fogalmazott meg.

Nem akarunk veszteseket magunk körül. Ebben a családban nyerteseket akarunk!

A kilenc gyermekes ír származású családapa teljesíthetetlen követelményeket támasztott a családtagjai felé egész életében. Európa éppen az első világháború borzalmait próbálta kiheverni, amikor 1918-ban megszületett a férfi harmadik gyermekeként kettő fiút követve Rosemary. Gyönyörű kislány volt, ám korai életszakaszában környezetében felismerték, hogy fejlődése eltér az átlagostól. Egy felmérés elvégzése után a lányt 60-70-es intelligencia hányadosa alapján értelmi fogyatékosnak minősítették.

A Kennedy-család rendkívül féltette presztizsét, így gyermekük állapotát kezdettől fogva titkolták a világ előtt. Bár 20 évesen az angol királyi házban viselkedése tökéletes volt, és szüleit nem szégyenítette meg, hangulatváltozásai miatt társasága egyre inkább teherré vált a körülötte élők számára.

ro1_1.jpg

Rosemaryt apja az esetleges botrányoktól tartva Amerikába történő hazatérésüket követően ismét zárdába küldte. Lányának állapota nem hagyta nyugodni, így amikor hallott az 1940-es években elfogadott, és lobotómiának nevezett agysebészeti eljárásról, megoldásként tekintett rá annak ellenére, hogy a legtöbb elvégzett műtét sikeressége vitatható volt. Általában ugyanis a páciensek egészségi állapota vagy romlott, vagy belehaltak a brutális roncsolást okozó eljárásba.

A beavatkozás Rosemary életében teljes tragédiát okozott. Minden emberi alaptevékenységet újra kellett tanulnia, miközben fél oldalára teljesen lebénult. Anyja és testvérei elfordultak tőle. Később apja sem akarta már látni a lányát.

A helyzetet az is nehezítette, hogy a család vallásosság okán bűnnek tartotta az értelmi fogyatékosságot. Az orvosilag gyógyíthatatlan állapottal küzdő Rosemary azonban helyzete ellenére rendkívül szeretetvágyó személyiség volt kicsi korától. Bár önállóságban nagy hiányt szenvedett, hosszú életet élt. 87 éves korában helyezték örök nyugalomba.

A fotók eredeti forrása a képekre kattintva érhető el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr3916654006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása