Pompás kemencés gomba

2021. augusztus 08. 11:25 - Az otthon szépsége

mush2.jpg

A természet ajándékai az illatos gombák. Bármilyen formában, kemencében megsütve ínycsiklandó étel készül belőlük.

Az egyik legősibb tűzhely forma a kemence. Napjainkban egyre népszerűbb. Tegnap fantasztikus élményben volt részem egy kemencés családi napon, ami segített, hogy változatos étrend elevenedjen meg ismét a számomra.

Sok sztorit hallottam a nagymamámtól a régi parasztházukban a kenyér és a kalács sütésről. A kemence azonban alkalmas mindenféle finomság elkészítésére. Az ételeknek különleges zamata lesz a tűzön történő sütés által. A töltelék sokfélesége pedig csak a kreativitásunkon múlik. A töltött gomba is klassz finomság. A változatokat pirítóson megsütve is tálalhatjuk.

Hozzávalók:

  • 1 kg megtisztított tölteni való gomba
  • só, bors, bazsalikom az ízesítéséhez
  • töltelék #1 - fasírozott
  • töltelék #2 - 15 dkg felkockázott pirított sonka, 10 dkg reszelt sajt, és 15 dkg párolt zöldség keveréke
  • töltelék #3 - 1 fej apróra vágott vöröshagymán megpirított, darált füstölt kolbász sós vízben megfőzött fokhagymás burgonyakockával

Elkészítés:

1./ Elkészítjük a választott tölteléket.

2./ A gombákat megtisztítjuk, fűszerezzük, majd megtöltjük.

3./ Kizsírozott tepsiben az ételt megsütjük.

4./ Ízlés szerint tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal és bazsalikommal megszórva burgonyapürével tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr4116652166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boar. 2021.08.09. 20:28:09

Kár, hogy a képen véletlenül sem erdei gomba van, hanem bolti csiperke.
A legegyszerűbb "töltelék", szalonnadarabkák és egy kis kanál juhtúró a kalapba. A keserűgomba nagyjából így lesz ehető, régen a "sparherdt" platniján sütötték meg de tepsiben is működik.

Az otthon szépsége 2021.08.09. 20:29:12

@Boar.: Szerintem az étel készíthető bármilyen gombából. Boltiból is, csak ne legyen mérgező.
süti beállítások módosítása