A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - LAKBERENDEZÉS, RECEPTEK, BARANGOLÁSOK, ÖTLETEK, SZTORIK - ONLINE KÁVÉZÓ NEKED

Rovinj igazi mediterrán ékszerdoboz az Adria partján

2021/08/06. - írta: Az otthon szépsége

ron.jpg

A színes épületekkel tarkított tengerparti városok között kiemelkedő szépségű az Isztriai-félszigeten található Rovinj.

Ékkő, melyet gyönyörű ódon szűk utcáinak hangulata, a sirályok jelenléte, a különleges módon keveredő sokféle építészeti stílus, valamint a naplementék varázsa tesz megragadóvá. A kisváros – a szlovén Piranhoz hasonlóan – a mediterrán világ jellegzetességeit tükrözi. Óvárosa történelmi emlékekkel teljes, és rejtélyes arculatot mutat. Az olasz hatás rendkívüli. A horvát mellett Itália anyanyelve ma is hivatalos nyelv.

ro3.jpg

A város védőszentje a legendák szerint Szent Eufémia, aki az első században kislányként több bajból is megmenekült. A keresztényüldözések és a vallásháborúk hajnalán a történet szerint Diocletianus császár megbízta Priscus kormányzót, hogy saját hitvallása oltárán áldozza fel azokat az embereket, akik nem hajlandóak megtagadni a kereszténységet. Rengetegen elpusztultak a kiadott parancs miatt azon az éjszakán. A döntés kegyetlenségét mutatta, hogy több hét bujkálást követően Eufémiát és társait elfogták és különböző módokon kínozni kezdték. A lány csodálatos módon kitartott. A végső pusztítást elhatározva késekkel teli árokba lökték, majd máglyára küldték, de könyörgései meghallgatásra találtak, hiszen mindannyiszor megmenekült. Hősiesen kitartott hite és meggyőződése mellett, melynek következtében több katona is áttért a keresztény vallásra. Később éhes oroszlánok közé dobták, akik marcangolás helyett védelmezni kezdték Eufémiát. A legenda szerint a Mindenható megelégelte a lány kínzását, így inkább – megkímélve őt a további szenvedéstől – magához vette. A történet az évek folyamán kultusszá alakult, melynek egyik megjelenítője a városban található székesegyház.

Megalakulása után több évszázaddal Rovinj meghajolt a velencei uralom előtt. Az itáliai építészet jellegzetessége mesés hangulattal van jelen a színes épületeken, valamint a kanyargó sikátorokban. A történelem viharait, a kikötővárosok versengését, a fegyveres harcokat és a kalóztámadásokat is átélt települést több alkalommal lerombolták, illetve felégették.

ro1.jpg

A 17-18. század különös volt Rovinj életében. A pestis járvány elől, valamint később a török hódoltság uralma alól Dalmáciából, Albániából, Boszniából és Görögországból is érkeztek menekültek. Állítólag a hely túlzsúfolttá vált a lakosság nagy létszáma miatt, és minden ház helyiségéhez külön füstelvezetőt volt szükséges építeni. Vélhetően így alakulhatott ki a picit furcsának tűnő, mégis érdekes látványt nyújtó kéményrengeteg.

A festői szépségű hely titokzatosságával életre kelti a képzeletet. A lenyugvó nap fénye arany és narancs árnyalatokban világítja meg a házak falait és a tengerpartot enyhén misztikus ragyogással.

ro4.jpg

Jó kalandozást kívánok!

Fotók: Pixabay

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr4216647792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2021.08.09. 06:27:56

Nem Rovinjban nyaraltam, hanem a szemben levő Katarina szigeten. Életem egyik legszebb nyaralása volt, a tenger ott locsi-fecsizett az ablakom alatt, a sziget maga egy botanikus kert, rozmaring sövényekkel, és fél óránként ment csónak Rovinjba (pár száz méter). Ott láttam először tintahalat közelről (mármint nem a konyhapulton), és csak néztem, nem fordult meg, előre, hátra ugyanolyan sebességgel ment. Csúcs volt.
A baleset. Mikor az utat választottam, az utazási irodának csak egy légi felvétele volt a szigetről, mikor hazajöttem bevittem a negatívokat, hogy csináljanak már egy anyagot, és mondtam, hogy majd kérem vissza. Költöztek, és vagy elhagyták, vagy kidobták. Maradtak a most már sötétedő képek, (a régi színes képek még nem voltak ilyen szempontból túl jók) és az emlékek.

Az otthon szépsége 2021.08.09. 06:30:14

@élhetetlen: Óóóóó. Megértem. Egy nyíralási fotósorozattal nagyon régen én is jártam így sajnos. És a helyet sem tudtam még azóta meglátogatni. De az emlékek is sokat jelentenek.

Az otthon szépsége 2021.08.09. 08:40:50

Óóóóó. Megértem. Egy nyaralási fotósorozattal nagyon régen én is jártam így sajnos. És a helyet sem tudtam még azóta meglátogatni. De az emlékek is sokat jelentenek.

Pierr Kardán 2021.08.09. 12:07:09

Rovigno (Rovinj) pont annyira horvát, mint amennyire Kolozsvár (Cluj-Napoca) román.

Az otthon szépsége 2021.08.09. 12:08:23

@Pierr Kardán: Kétlem, hogy az Isztria román lenne. :) Maradjunk csak a tényeknél, ami Horvátország.

zkabelnet 2021.08.09. 12:09:28

Emlékeim szerint a történetben volt egy kőböl készült koporsó is, ami a tengeren úszott át és itt ért partot. Akkor (hát már jó sok évvel ezelőtt) látható volt a templomban és egy festmény is róla. Annak is volt valami köze, hogy ott építették a templomot.
A templom tornyán lévő alak pedig tud forogni és abból, hogy merre néz, a helyiek megmondják a várható időjárást.
Csodás hely mindenképpen.

Az otthon szépsége 2021.08.09. 12:10:33

@zkabelnet: Egyetértek. Érdemes többször is megnézni.

delfinszelfi 2021.08.10. 11:33:10

Jó ez, de ezt az ékszerdobozozást nem lehetne már elfelejteni? Már minden is ékszerdoboz, lassan.

Az otthon szépsége 2021.08.10. 11:34:07

@delfinszelfi: Szerintem találó kifejezés. Kincsből is sok van.

Az otthon szépsége 2021.08.10. 11:42:44

@delfinszelfi: Elfogadom, ha van ötleted hasonló megnevezésre. :)

delfinszelfi 2021.08.10. 12:14:33

@Az otthon szépsége: látnivaló, kulturális-építészeti emlék, turistacélpont, gyöngyszem (bár ez lassan az ékszerdobozzal együtt elcsépelt lesz szintén), kuriózum…

epidermis 2021.08.11. 09:37:15

Több helyen jártam Horvátországban, de ami először eszembe jut róla, az Rovinj. Tényleg csodálatos. Andalog az ember fia az utcán ráfordul egy lépcsőre, és belesétál a tengerbe, szó szerint. Tudnék ott élni, na :)

Az otthon szépsége 2021.08.11. 09:38:25

@epidermis: Egyetértek. A hasonló kisvárosok hamar elbűvölik az embert.
süti beállítások módosítása