A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - BARANGOLÁS, RECEPTEK, FOTÓZÁS ÉS LAKBERENDEZÉS

Ezek a legjobb dolgok, amelyek egy tökmaggal történhetnek

2021/08/04. - írta: Az otthon szépsége

to3.jpg

A tökmag aprósága ellenére nagyon vitamindús. Nyers és pirított formában is rendkívül mutatós.

Az egészséges életmód és az igényes, immunrendszerünket erősítő,  változatos étrend kialakítása mindannyiunk számára fontos. A tökmag, valamint a belőle sajtolt olaj sokféle konyhai felhasználása erősíti a kreativitásunkat és az egészségünket is.

Az Őrség Zöld Aranya

A kifejezés 2016-ban került a köztudatba, amikor a pirított tökmag alapú desszert Magyarország tortája lett. Néhány napja ismét fontos hír érkezett a terület vonatkozásában. Az Európai Bizottság engedélyezte az őrségi tökmagolaj oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásba történő felvételét.

A sötétzöld színű nedűből még van néhány üveg a kamrámban, hiszen különböző ételek készítéséhez rendszeresen felhasználom én is. Az Őrség vidékéről vásárolt termelői tökmagolajat most ismét a figyelmem középpontjába helyeztem egy kicsit.

to4.jpg

A magyar Hagyományok-ízek-régiók védjeggyel is rendelkező termék felhasználása rendkívül sokrétű. Saláták, levesek és savanyúságok remek kiegészítője.

to1.jpg

Miért egészséges a tökmagolaj?

A tökmagolaj igazi vitaminbomba. Naponta történő fogyasztása jótékony hatóanyagokkal árasztja el a szervezetünket. A termék ásványi anyagokban, valamint B, C, D és E vitaminokban egyaránt gazdag. A tökmagolaj erősíti az idegrendszert, valamint kiváló haj- és a bőrápoló. Felfázás vagy gyulladás esetén segíti a regenerálódást, valamint védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is. Támogatja a máj egészséges működését, a test méregtelenítését. 

to2.jpg

A tökmag és a tökmagolaj felhasználása

A friss magok saláták, sütemények és krémlevesek nagyszerű dekorációi. A pirított formájából sajtolt olaj pedig színessé varázsolja a legegyhangúbbnak tűnő ételt is. Savanyúságokra, pirítósra csepegtetve is klassz előétel kiegészítő.

to0.jpg

Pikáns Cézár-saláta

Egy mutatós tálban keverjünk össze 15 dkg pirított kenyérkockát, 10 dkg csíkokra vágott natúr, pirított csirkemellet, 10 dkg jégsalátát, 5 dkg felkockázott kígyóuborkát, 10 dkg félbevágott koktélparadicsomot, valamint 10 dkg fekete olívabogyót. A saláta keveréket öntözzük meg 1 evőkanál olívaolajjal, 1 evőkanál balzsamecettel, valamint 2 evőkanál tökmagolajjal, majd forgassuk össze. A saláta tetejét szórjuk meg 10 dkg reszelt füstölt sajttal. Italként a fehér bor nagyon ízletes hozzá.

Jó étvágyat kívánok!

Fotók: Pixabay

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr8116648554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása