A tökmag aprósága ellenére nagyon vitamindús. Nyers és pirított formában is rendkívül mutatós.
Az egészséges életmód és az igényes, immunrendszerünket erősítő, változatos étrend kialakítása mindannyiunk számára fontos. A tökmag, valamint a belőle sajtolt olaj sokféle konyhai felhasználása erősíti a kreativitásunkat és az egészségünket is.
Az Őrség Zöld Aranya
A kifejezés 2016-ban került a köztudatba, amikor a pirított tökmag alapú desszert Magyarország tortája lett. Néhány napja ismét fontos hír érkezett a terület vonatkozásában. Az Európai Bizottság engedélyezte az őrségi tökmagolaj oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásba történő felvételét.
A sötétzöld színű nedűből még van néhány üveg a kamrámban, hiszen különböző ételek készítéséhez rendszeresen felhasználom én is. Az Őrség vidékéről vásárolt termelői tökmagolajat most ismét a figyelmem középpontjába helyeztem egy kicsit.
A magyar Hagyományok-ízek-régiók védjeggyel is rendelkező termék felhasználása rendkívül sokrétű. Saláták, levesek és savanyúságok remek kiegészítője.
Miért egészséges a tökmagolaj?
A tökmagolaj igazi vitaminbomba. Naponta történő fogyasztása jótékony hatóanyagokkal árasztja el a szervezetünket. A termék ásványi anyagokban, valamint B, C, D és E vitaminokban egyaránt gazdag. A tökmagolaj erősíti az idegrendszert, valamint kiváló haj- és a bőrápoló. Felfázás vagy gyulladás esetén segíti a regenerálódást, valamint védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is. Támogatja a máj egészséges működését, a test méregtelenítését.
A tökmag és a tökmagolaj felhasználása
A friss magok saláták, sütemények és krémlevesek nagyszerű dekorációi. A pirított formájából sajtolt olaj pedig színessé varázsolja a legegyhangúbbnak tűnő ételt is. Savanyúságokra, pirítósra csepegtetve is klassz előétel kiegészítő.
Pikáns Cézár-saláta
Egy mutatós tálban keverjünk össze 15 dkg pirított kenyérkockát, 10 dkg csíkokra vágott natúr, pirított csirkemellet, 10 dkg jégsalátát, 5 dkg felkockázott kígyóuborkát, 10 dkg félbevágott koktélparadicsomot, valamint 10 dkg fekete olívabogyót. A saláta keveréket öntözzük meg 1 evőkanál olívaolajjal, 1 evőkanál balzsamecettel, valamint 2 evőkanál tökmagolajjal, majd forgassuk össze. A saláta tetejét szórjuk meg 10 dkg reszelt füstölt sajttal. Italként a fehér bor nagyon ízletes hozzá.
Jó étvágyat kívánok!
Fotók: Pixabay