A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - BARANGOLÁS, RECEPTEK, FOTÓZÁS ÉS LAKBERENDEZÉS

Ismered a hamburger legendáját?

2021/08/02. - írta: Az otthon szépsége

hambinyit.jpg

A hamburger az egyik legjobb streetfood. Népszerűsége évtizedek óta töretlen.

Minden közkedvelt finomságnak rengeteg elkészítési változata létezik. Bár néhányan azt mondják, az ételeket ne változtassuk meg, hanem igényesen az eredeti formájukban készítsük el, az ízkombinációkat érdemes néha kipróbálnunk.

Honnan származik valójában a hamburger?

Ésszerű lenne a kérdésre rögtön rávágni a névből adódóan, hogy Hamburgból. Kétségtelen, hogy egy hússzelet és egy zsemlye már évtizedekkel korábban egy 'Rudstück warm' nevű formációban felbukkant. A sztorizók úgy mesélik, hogy bevándorlók ízlésvilágával érkezett Németországba a szendvics Amerikából.

A madarak azt is csiripelték, hogy a 19. század körüli sertéshiány következtében marhahúst sütöttek egy lacikonyhában, aminek a változata végül rendkívül kedveltté vált. A forgalmas kikötőként üzemelő Hamburgon keresztül import zajlott. A város állítólag egykor a jó minőségű hús védjegyét birtokolta.

hambi1.jpg

De ki volt az étel eredeti kitalálója és készítője?

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy már az egyiptomiak is ettek 'őrölt húst'. Az emberek ezt pogácsa alakúra formálták, és a világ különböző pontjain eltérően nevezték el. Nagy kedvenc volt a szendvics a mongoloknál és az oroszoknál egyaránt.

Charle Nagreen a feltaláló

A hamburger körül érdekes mendemondák keringtek már a 19. századi Amerikában is. Nehéz megmondani utólag, hogy a sok családi sztori közül vajon melyik lehet az eredeti. 1885-ben történt, hogy Charlie Nagreen tinédzserként egy megyei vásáron kezdett húsgombócot árusítani. Mivel nem volt túlságosan sikeres az üzlet, és a bevétel is jócskán elmaradt, találékonyságát hívta segítségül. A gombócokat állítólag kilapította, és kenyérszeletek közé tette, hogy a bámészkodók nézelődés közben is tudjanak enni a vásárban. Találmányát úgy hírlik, hogy hamburgernek nevezte el, őt magát pedig sokan 'Hamburger Charlie' néven ismerték.

hambi2.jpg

Az első hamburgerező alapítója

Oscar Weber Bilby személye megvan? Egyes források szerint a kilapított sült darált húst zsömlébe tálalva először ő készítette Tulsa városban. Vállalkozásának sikere nyomán 1933-ban nyitotta meg hamburgerezőjét a fogyasztók nagy örömére.

Az igazi 'homemade hamburger' nemcsak finom, hanem teljesen összemaszatol minket

Újra megemlítem az ismert közhelyet: Ahány ház, annyi szokás. Bármennyire furcsán hangzik, a házi hamburgert frissen sült zsömlében szeretem készíteni. A kívül ropogós, belül puha péksütemény között egy szép, egészséges jégsaláta levélre kerüljön a ropogósra sütött fasírozott sajttal megbolondítva. Karikára vágott vöröshagyma, paradicsom és retek is megy a szendvicsbe, amit bőségesen érdemes megöntözni mustárral és ketchuppal. Jó kiegészítő az ételbe még a majonézes csemegekukorica vagy a svédgomba. A hamburgerünkre a koronát egy szelet pirított bacon szalonna teszi fel. Aki már kicsit unalmasnak találja a hasábburgonyát, tálalja az ételt fűszeres pirított krumplival. Így valódi streetfood hangulat lesz otthon is.

Jó étvágyat kívánok!

Fotók: Pixabay 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr6116645914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.08.03. 18:15:46

Én úgy tudtam, a kivándorlókat Hamburgból Amerikába szállító hajókon szolgálták föl az első húspogácsákat, és innen jött a név, és amit később Amerikában gondoltak tovább.

Az otthon szépsége 2021.08.03. 18:16:49

@Republic Forever!: Lehetséges. Rengeteg érdekes sztori kering a 'köztudatban1, ettől izgalmas a téma.
süti beállítások módosítása