A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - BARANGOLÁS, RECEPTEK, FOTÓZÁS ÉS LAKBERENDEZÉS

Ilyen volt egy nyári éjszaka az erdőben

2021/07/27. - írta: Az otthon szépsége

ernyit.jpg

A bakancslistámon szerepelt, hogy egy egész éjszakát az erdőben legyek napnyugtától napkeltéig. Izgalmas volt.

Nem vagyok vakmerő, csupán időnként kalandvágyó. Ketten voltunk kint. Csak ajánlani tudom, hogy az erdőt a túraútvonalak mentén mindannyian jó tájékozottsággal közelítsük meg.

er2.jpg

Hat éve lesz már, hogy egy nagyon alap fotósfelszerelés társaságában kirándulok, illetve figyelem az élővilágot. Sokszor voltam már kint sötétedésig, de egy egész éjszakát a szabad ég alatt eltölteni azért kellett bátorság. Ez hétvégén sikerült.

Telihold volt. Este fél 8 körül érkeztem az egyik kedvenc helyemre. Egy szarvasrudli fogadott. Igen, valószínűleg én annyira szerencsés vagyok, hogy ez már megér egy tanulmányt. Úgy terveztem, hogy egy magaslesen fogok tanyázni. Átsétáltam az általam már több év alatt megismert réten, és elfoglaltam a helyemet. Az erdő csendjében rettenetesen lassan telt az idő. Már 10 óra előtt álmos lettem, de igyekeztem ébren maradni. Nem volt könnyű. Időnként bulizene és tűzijáték törte meg a távolból a széliránynak köszönhetően az erdő csendjét. Azt gyanítottam, hogy a szarvasok, az őzek és a vadmalacok valószínűleg már megtanulták ezt a ’zajártalmat’ elviselni. Az első látogató a bámészkodásom alatt egy őz volt az erdő szélén. Egyedül baktatott, még nem volt párja.

er1.jpg

Csendben figyeltem tovább, ami sötétben már egészen fárasztó dolog volt. Később halk morgás hallatszott, majd egy kis trappolás. Utóbbit egy őz okozta, előbbit valószínűleg egy vadkan. Amikor már majdnem lecsukódott a szemem az álmosságtól, száraz levelek zörgése törte meg a némaságot.

Egy csapat szarvas érkezett. Néhány pillanatig nézegettek felém, majd tovább szaladtak az erdő sűrűjébe.

Éjjel 1 óra körül villámlás kezdődött. A hold éppen a felhők mögött bújócskázott, a fények azonban egy-egy pillanatra megvilágították a közelemben lévő tisztást és a körülötte lévő erdőt. Leírhatatlan élmény volt a látvány.

Egyre jobban feltámadt a szél, és a mulatós zene is zavaró volt már, ezért az autóban akartam megvárni a pirkadatot. Lemásztam a magaslesről, és elindultam körültekintően a tisztáson át lámpával pásztázva a környéket. Nem sokáig jutottam el, mert a haladás közben közelről egy hatalmas morgás hallatszott. Rettenetesen megijedtem. Visszafordultam menedéket keresni ismét a védelmet nyújtó magaslesre. Bevallom, percekig remegtek a lábaim, mivel ismerem az erdő törvényeit. Tudtam, hogy bár nem láttam, de közelről egy vaddisznóval sikerült a sötétben összetalálkoznom.

Vihar közeledett fél 2 körül. Látható volt, hogy hamarosan zivatar lesz. Mivel nem akartam bőrig ázni a fotós cuccommal, új útvonalat kellett keresnem a kiútra. Ismét lemásztam a magaslesről, és egy letaposott ösvényen indultam el lámpával a kezemben. Élénken élt bennem a korábbi vadmalac morgás, így nagyon óvatos voltam. Bozóton, és egy meredek mederrel határolt patakon keresztül sikerült kijutnom egy üres szántóföldre. Keresztülvágtam a területen, majd egy erdei úton megközelítőleg 20 perc alatt kijutottam a főútra. Csodálatos színek és villámok voltak körben, amerre a szem ellátott. Hála és megnyugvás volt bennem, amikor végre beültem az autóba. Hajnali 3 körül megeredt az eső. Ömlött az égből. Elaludtam. Pirkadatkor ébredtem fel. A hold még a maga útját járta az égen, de már kezdett világosodni. Gyönyörű volt az erdő.

Bár az állatok még pihentek, az erdő szépsége elbűvölt. Klassz világ ölel minket körül. Sok tanulsággal érkeztem haza reggel 6 órakor. Az erdő és az élővilága csodálatos. Vigyáznunk kell rá, és tisztelettel szükséges megközelítenünk.

Néhány tipp mindig van nálam, ha az erdőről és az élővilágáról van szó. Bár a GPS rendszerek és a mesterséges intelligencia világát éljük, ha az okos eszközünk lemerül, vagy nincsen térerő, a túlélési esélyünk vészhelyzetben jelentősen lecsökken.

Soha ne ess pánikba! A 112 mindig segít, de csak végszükség esetén hívd.

Tájékozottan indulj útnak, és valaki mindig tudjon róla, hogy hol vagy.

Az erdő élőlények lakóhelye, ezt tartsd tiszteletben.

Indulás előtt tanulmányozd az élőhelyet.

Ne hősködj vagy ordítozz az erdőben, mert nagyon pórul járhatsz. Az állatok nem hülyék. Sokkal jobban tájékozódnak, mint mi.

Ne járd az erdőt éjszaka egyedül.

Indulás előtt tanuld meg, hogyan kell veszélyhelyzetben viselkedni.

A vadmalacok élőhelyét kerüld. Ők az erősebbek, ők vannak otthon.

Tanuld meg a turistajelzéseket, és ne térj le a kijelölt útvonalról.

Feltétlenül legyen nálad bicska, tájoló, zseblámpa, kötszer, sok folyadék, törölköző és váltózokni.

Jó kalandozást kívánok!

Segélyhívó szám – 112, Mentő – 104, Rendőrség – 107, Tűzoltóság – 105

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr6116639422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása