Grillparti a kertben, piknik, szalonnasütés vagy egy finom nyári vacsora. A zöldségek és a burgonyafélék remek ételek.
A nyári forróságban méginkább szükségünk van vitaminokra. Azt mondják, hogy először a szemünkkel eszünk. Az ételek elegáns tálalása a kóstolástól elválaszthatatlan. Amikor húsmentesen szeretnénk étkezni, a krumplis ételek, valamint a saláták jó alapot biztosítanak a konyhai kreatív tevékenységünkhöz.
#1 Pirított burgonya
Az enyhén sós vízben megfőzött burgonyát fokhagymával és vöröshagymával ízesített forró olajban pirosra sütjük. Sóval, borssal és kakukkfűvel megszórjuk, és ropogósan tálaljuk. A kreativitásunkat használjuk a burgonyadarabok változatos megformálásában.
#2 Zöldségsaláták
A zöldségek kombójának rengeteg változata létezik. A madársaláta vagy a rukkola jó alap lehet a kiindulásnál. A színes, csíkokra vágott pritaminok, a lilahagyma, a sárga és a piros koktélparadicsomok, a fehér gombaszeletek, a retek, valamint az uborka is belekerülhet az alkotásunkba. Az öntethez használhatunk almaecetet, olívaolajat, borecetet, szóját, vagy joghurtot is. A színkavalkádba csempésszünk bele kevés zúzott fokhagymát is.
#3 Hasselback krumpli
A ropogósra sütött burgonya, amivel akár harmonikázni is lehetne, gyönyörű látvány és nagyon finom. Vagdaljuk be vékony szeletekre a közepes nagyságú pityókákat, sózzuk, borsozzuk, olajozzuk, szórjuk meg zúzott fokhagymával és apró bacon darabokkal, majd tűzálló edényben süssük meg ropogósra. Fokhagymás-snidlinges tejföllel tálaljuk. Sajttal még zamatosabb az étel.
Amikor nincs kedvünk a szeleteléshez, süssük meg 160 fokos sütőben héjában a burgonyát, majd tálaljuk zöldfűszerrel és tejföllel. Pirított sonkával kiegészítve a legfinomabb.
Jó étvágyat kívánok!
Fotók: iStock /Pixabay/