A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - BARANGOLÁS, RECEPTEK, FOTÓZÁS ÉS LAKBERENDEZÉS

A Kis-Balaton hazánk csodája

2021/07/09. - írta: Az otthon szépsége

kb0.jpg

A Kis-Balaton különleges szépsége mindig megújul. A csend, a természet bája, a madarak eleganciája egyesül a tájban.

Nehéz lenne már megmondani, mikor jártam először a vidéken. Rendszeresen visszatérő vendég vagyok minden évszakban. Hogy Fekete István Tüskevár című regénye, vagy a könyvből készült filmsorozat Matula bácsija és István bácsija szereplőként gyakorolt-e rám nagyobb hatást, már nem tudom. Bizonyára Bütyök és Tutajos kíváncsisága és kalandvágya is motivációt jelentett, hogy a környéket felfedezzem. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park ezen része is gyönyörű látvánnyal várja az érkezőket.

A Zala-folyó torkolatvidékéhez kapcsolódó terület kiemelt védettséggel rendelkezik. A mocsárvilág lecsapolásával, és mesterségek csatornák kialakításával a 20. században a vidék összetétele és felépítése jelentősen megváltozott. Az állat- és növényvilág azonban még napjainkban is bámulatos. Bár a Kányavári-szigeten is többször jártam már, a kedvenceim mégis azok a helyek, amelyek egy picit inkább titokzatosak.

A látogatásomkor gyönyörű nyári nap volt. A napnyugta előtti órákban csupán a madarak hangja, a békák kuruttyolása, és a halak ugrálásának csobbanása törte meg a táj némaságát. Hallgatni lehetett a csendet, ami nagyon felemelő érzés volt. Tökéletesen megelevenedtek Fekete István szavai ebben a hangulatban.

Minden álomból lehet valóság, s a múlt valóságai lassan elmerülnek az idő és a messzeség álomszerű ködében.

A vadvirágok színes kavalkádja a narancsos, vöröses fényben megragadták a szívemet és a lelkemet. A nyugalom és a természeti csodák világa mindez. A védett kosbor fajták, a liliomok, a kankalinok, a fekete kökörcsin, a sáfrány mellett a területen a sásfélék és a gazfüvek sokasága is megtalálható. Az együttélésük különbözőségük ellenére elegáns megjelenést adott a tájnak.

A terület madárvilága is rendkívül gazdag. Különleges báj volt abban, ahogy a gémek és a kócsagok az este kékes fényében vacsorázni érkeztek. A figyelmes bámészkodás alatt gyorsan telt az idő.

A fehér tollazatú nagy kócsag a magyar természetvédelem címermadara. A szintén fokozottan védett, apróbb termetű kis kócsag pedig a társas gázlómadarak egyike.

A kócsagok mellett a szürkegém megjelenése is klassz élményt adott. A madárnak jellegzetesen érdes hangja van. A területen él a legnagyobb termetű európai vadlúd is. A hínárfélékkel és nádhajtásokkal táplálkozó, védett nyári lúd tollazata jellegzetesen csíkos a világos és sötét színek váltakozásával.

A naplemente utáni kék óra speciális szépségében mutatta be a tájat. Minden kék színűben látszott a tűz színvilágában izzó napfényen kívül a vízfelületen, az égen és a parton is. Az éjszaka közeledésével az élővilág zaja is megszűnt, és beköszöntött a csend. Leírhatatlanul csodálatos élmény volt mindez, amit szükséges a természet iránti tisztelettel a szívünkben rendszeresen átélni.

Jó kalandozást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr8816616500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

löwrabbi 2021.07.12. 19:30:18

Valóban lenyűgöző, de: mit ér, ha nem lehet - mondjuk - egy hangtalan környzetkímélő, nagyon lassú elektromotoros 10-12-fős kishajóval szervezetten bemenni í " berekbe" ?
. Néhány éve, bízva a hírben újra elmentünk, de semmi, sőt, még a Mesztegnyőről induló kisvasút sem üzemelt, pedig a hírverés arról szólt, hogy igen...de éppen az erdőgazdaság és az önkormányzat verekedett érte,-legalább is akkor így mondták.
Pedig, hatszáz kilométert utaztunk érte...Végül hazafelé megnéztük a Krisnafalut, és soha többet nem hiszek a feltöltéseknek.

Az otthon szépsége 2021.07.12. 19:33:37

@löwrabbi: Sajnálom nagyon, hogy nem túlságosan potitív volt az élmény ilyen hosszú utat követően. Az igazság az, hogy én kifejezetten a gyalogtúrák, valamint a fotósok szempontjából látogatom a vidéket. A rejtett szépsége csak így tárul fel számomra. kishajóval egy természetvédelmi területre úgy vélem, nem nagyon kellene bemenni. Viszont kajak vagy kenu túrák szervezetten úgy tudom, vannak a környéken.
süti beállítások módosítása