Tombol a nyár, és ilyenkor egy forró leves hasznos a számunkra. Segíti az alkalmazkodásunkat a hőségben.
Nagyon régen volt már, amikor Petra várost meglátogattam Jordániában. A helyi kulturális szokások között szerepelt forró italok fogyasztása a tikkasztó napsütésben. Bár furcsán hangzik, az ilyen folyadékok segítenek elviselni a kánikulát. Elfogyasztásukat követően emelkedik a belső hőmérsékletünk, így kevésbé érezzük megterhelőnek a forróságot. Az egyszerű levesek jó vitaminforrások is.
Hozzávalók:
- zsiradék, 1 kk liszt és pirospaprika a rántáshoz
- 1/2 l húsleveslé
- 1 kk ecet, só, feketebors, tárkony, petrezselyemzöld, babérlevél az ízesítéshez
- 2 db felvert tojás
- pirított kenyérkocka vagy ropogós levesbetét, valamint 1 kk tejföl /elhagyható/ a tálaláshoz
Elkészítés:
1./ A zsiradékon a lisztet megdinszteljük, majd pirospaprikával megszórjuk.
2./ A rántás alapot húsleveslével vagy vízzel igényszerint felengedjük, majd fűszerezzük.
3./ Amikor a leves már forrásban van, óvatosan beleöntjük a felvert tojásokat.
4./ Az ételt ropogós levesbetéttel és kevés tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsge