Enni jó. Nemcsak tápláló szükség, hanem örömöt is okoz. Reggel is fontos az étkezés. Meghatározza a napunkat.
Bár közhelynek hangzik, az étkezésnek van kultúrája. Mindannyian összeszedtünk gyerekkori emlékeket a családi reggelikről, vagy azok hiányáról. A saját felnőtt világunkban lehetőségünk van a korábbi szokásokat újraszervezni. A nap első étkezése ugyanis még a kedvünket is befolyásolja.
Hétköznap általában én is néhány falattal kezdem csupán a napot. Hétvégén azonban időnként jó érzés megadni a módját egy kiadós finomságnak. Gyakran kirándulok, így előfordul, hogy a főétkezésnek számító ebédet kihagyom egy hosszabb túra esetében. Egy vitamindús reggeli azonban kipótolja ennek az elmaradását.
#1 Sós amerikai palacsinta szendvics
Van saját, magyar étkezési kultúránk. Talán túl sok filmet nézek, de néha érdemes kipróbálni más nemzetek ötleteit is a saját asztalunkon. Az amerikai palacsinta sós változata kiváló szendvicsalap, bár időigényes egy kicsit. Kétszersülttel vagy pirítóssal is helyettesíthetjük a szendvicsek elkészítésnél.
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1 db tojás
- 2 dl tej
- 15 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 kk só
Elkészítés:
1./ A tojást és a tejet habosra keverjük.
2./ A por alapanyagokat kanalanként adagolva a masszához adjuk, és a tésztát összedolgozzuk.
3./ Nagyon kevés olajon palacsintasütőbe kettő kicsi merítőkanálnyi amerikai palancsintát sütünk ki egyszerre.
4./ A tésztát dúsíthatjuk kockára vágott hagymával, pritaminnal vagy ízlés szerint egyéb zöldségekkel is.
#2 Sajttál sós kiegészítőkkel
Amikor néhány éve Toszkánában jártam egy borkóstolón, teljesen elvarázsolt az ételek összeállítása a borok mellé. A sajtok, valamint az édes ízek kavalkádját érdemes megkóstolni érett fügével párosítva.
#3 Sajttál édes kiegészítőkkel
A sajttál mindig nyerő. A füstölt ízek, valamint a sajtok és a gyümölcsök zamata pótolhatatlan energiaforrás. Legyeünk egy kicsit nagylelkűek magunkhoz néha. Megéri. Mert megérdemeljük.
#4 Halas szendvics
A halak kiváló vitaminforrások. Retro szendvics elkészítéséhez a kolbászt vagy a szalámit helyettesítsük egy szelet lazaccal vagy tonhalkrémmel.
Jó étvágyat kívánok!
Fotók: Pixabay