A túrógombóc nemcsak desszertként, hanem gulyásleves vagy jókai bableves mellett főételként is megállja a helyét.
Sokféle recept létezik minden ételre, hiszen ahány ház, annyi szokás van érvényben a magyar konyha és a gasztronómia területén. Hosszú ideig kerestem az általam leginkább finomnak tartott túrógombócot. Rengeteg leírást elolvastam, aminek az alapja a búzadara volt. A sztár nálam mégis egy liszttel készült változat lett. A felvert tojáshab teszi puhává az ételt.
Hozzávalók:
- 50 dkg tehéntúró
- 20 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott margarin
- 3 db tojássárgája, valamint külön a habosra felvert tojásfehérje
- kevés só az ízesítéshez
- 1 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa és 2 evőkanál finomított kristálycukor a morzsa elkészítéséhez
Elkészítés:
1./ A hozzávalókat összekeverjük, majd vizes kézzel apró gombócokat fomrálunk a masszából.
2./ A túrógombócokat forró sós vízben 15 perc hűtőben történő pihentetés után megfőzzük.
3./ Az édességet kevés zsiradékban megpirított cukros zsemlemorzsába forgatva, gyümölcsszósszal vagy porcukorral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Fotó: iStock