Megállt az idő az Őrségben

o17.jpg

Vadvirágos rétek, szép erdők, madárcsicsergés, szabadon legelésző tehenek, valamint gádoros házak várják a látogatókat az Őrségben.

A Vendvidék falvaiban kirándulni egyfajta gyógyító időkapszula. Egy kicsit megáll velünk az idő a tanösvényeken sétálva. Magyarország természetföldrajza csodálatos. Mesevilágba lépünk, amikor feltárulnak a szemünk előtt a védett szépségek.

o3_5.jpg

Az élővilág apróságait mutatja be Szőcén a tőzegmohás láprét tanösvény. A mocsaras területeken fapadlón sétálhatunk végig, melynek elhagyása szigorúan tilos a környezet kiemelt védelme érdekében.

o8.jpg

A rét áprilisban és májusban ontja magából a tengernyi mocsári gólyahírt, a kereklevelű harmatfüvet, valamint egyéb növényritkaságokat is.

o11.jpg

A csend, a nyugalom, a madarak csicsergése felüdíti a fáradt lelket. Megtisztítja a stressztől, és energiával tölti be az embert.

o13.jpg

A települések között útvonalak színes foltjai a szabadon legelő tehenek. A békésen kíváncsiskodó állatok emlékeztetnek a régi idők életmódjára, és egészen aranyos fotótémák is.

o6_3.jpg

o7.jpg

o15.jpg

Az öreg porták különböző melléképületekkel rendelkeznek. Régen volt már, amikor kislányként a nagyszüleimnél, a rokonaimnál történt nyaralás alatt ismerkedtem meg olyan kifejezésekkel, mint a pajta, vagy a góré.

o18.jpg

A kukorica tárolására szolgáló fonott vagy lécezett építménynek más nemzeteknél a 18. századig nyúlik vissza a története. Tájanként változó formája Erdélyben, Észak-Magyarországon, és a Dél-Dunántúlon maradt használatban.

o5_5.jpg

o10_1.jpg

 A házak között barangolva szintén érdekességekre bukkanunk. Van olyan hely, ahol harci macska őrzi a kertet.

o1_5.jpg

o2_4.jpg

Az öreg házak tarka homlokzatai is mesélnek a napnyugta fényében. A színes, fából készült ablakok, az épülethez tartozó borospince lejárata, valamint az udvaron lévő zárt kút is vidéki jellegzetesség.

o16.jpg

Jó kalandozást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása