3 fűszer, ami zamatossá tesz minden ételt

ragu1.jpg

A fűszerek világa különleges. Az ókorban nemcsak az ételek ízesítésére szolgáltak, hanem gyógynövényként is használták őket. Finomak és egészségesek.

Szeretek főzni és kóstolni. Ízharmóniákat kipróbálni, valamint speciális ételeket készíteni. A zöldfűszerek szinte kivétel nélkül minden típusú fogást zamatossá tesznek. Salátákat, leveseket, húsételeket, köreteket egyaránt.

#1 Bazsalikom

A bazsalikom az itáliai konyha egyik fontos alapanyaga. Kiváló ízt varázsol a salátákba és a mártásokba egyaránt. Desszertekben is megállja a helyét. A bazsalikomt a népnyelv egy időben királyfűnek is nevezte. Egy legenda szerint az ókorban a fűszer az olajkeverékek egyik összetevőjeként szerepelt a királyválasztási ceremóniákon is. Természetes vízhajtó, étvágygerjesztő és köhögéscsillapító képessége régóta ismert.

b_2.jpg

A pizzát mindenki szereti. Az alaptésztát otthon is können elkészíthetjük, és akár fokhagymás tejföllel langallóként is megkóstolhatjuk. A friss tészta a pitával megegyező módon igazán finom..

h2_3.jpg

#2 Kakukkfű

A kakukkfő a húsok szuper kiegészítője. A mediterrán konyhában szintén alapfűszernek számít. Nagyon jó gyógynövény. Egyre gyakrabban városi stányok melletti díszkertekbe is ültetik, de a mezőn is megtalálható. Állítólag késlelteti az öregedés folyamatát. Olaja nyugtató hatású, főzete pedig gyulladásgátló,

ka3.jpg

A akakukkfű sajttálak és hideg előételek, saláták ízvilágát is jól kiegészíti. Zöldségételekhez paradicsomos szószokhoz is kiváló. Gyümölccsel sütött húsokhoz is párosítható.

s_1.jpg

#3 Petrezselyem

Előfordul velem, hogy a konyhában a petrezselymet hajlamos vagyok a levesek mellé kategorizálni. Azonban hósok töltelékéhez, valamint burgonyás köretek készítéséhez is jól felhasználható, Szépséges zöldje kiváló az ételek díszítésére is. Nevét a szikla és a növény szavak összeolvadásából kapta. A mindenbe beleavatkozó embert illették a kifejezéssel, de a bálokban magányosan álldogáló hölgyekre is ráaggatták csúfolásként a kifejezést 'petrezselymet árul' formában.

p_8.jpg

A sűrű levesek, valamint az egytálételek nélkülözhetetlen fűszernövénye a gyökérpetrezselyem, valamint a metélőpetrezselyem. Jól fagyasztható, de megszárítva üvegben is tárolható. Javítja a látást, növeli az étvágyat.

h1_4.jpg

Jó étvágyat kívánok!

b_3.jpg

#+1 Mézes-mustáros-szójás pácban érlelt sült csirkemell kakukkfűvel fűszerezve

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell filé
  • só, bors, kakukkfű, 1 kk szójaszósz, 1 kk méz, 1 kk mustár a páchoz
  • kevés zsiradék és 1 dl fehérbor a sütéshez

Elkészítés:

1./ A húst kisebb darabokra szeleteljük, és bepácoljuk. A hűtőben 2 órát pihentetjük.

2./ Kevés zsiradékban a csirkemell filéket pirosra sütjük, és a fehérborral meglocsolva omlósra készítjük.

3./ Az ételt burgonyapürével vagy salátával tálaljuk.

Fotók: Pixabay

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása