Az autizmus, és ami mögötte van

k_9.jpg

A megértésben és az elfogadásban olyan erő van, ami képes legyőzni az előítéleteket társadalmakon és generációkon át.

Emberek vagyunk. Sírunk, nevetünk, játszunk, tanulunk, dolgozunk, pihenünk, és alkotunk is. Mindannyian. Bár a viselkedésünk és a reakcióink különböznek eltérő szituációkban, mégis vannak bennünk közös vonások. Ez nagyszerű dolog.

Régen történt már, hogy egy évet töltöttem el egy autista gyermekeket fejlesztő csoportban. Nagyon sok kedves emlékem van abból az időszakból. Rengeteg aranyos sztori, ami május első hétvégéjén kicsit megelevenedett bennem egy jótékonysági bringatúra kapcsán.

A tanító szak lezárásaként pszichológiából készítettem el a szakdolgozatomat. A kutatásom fő témája az autizmus volt. A motivációt többek között az Esőember című Oscar-díjas film adta

A Semmelweis Egyetem weboldalán olvasható leírás szerint:

"Az autizmus spektrum zavar. Heterogén élethosszig tartó idegrendszeri fejlődési állapot viselkedésbeli eltérésekkel, melyek érintik a szociális kommunikációt és a rugalmas viselkedésszervezést. A tünetek megjelenési formája és súlyossága jelentősen különbözik."

Az autizmus története Kanner és Asperger tudósok jóvoltából lassan közel 80 éves már. Kettőjüknél a spektrum zavar definíciója tartalmaz eltéréseket. Az autizmus tüneteinek széleskörűsége miatt szükséges mindig óvatosan megközelíteni ezt a témát. Az autizmus napjainkban az egyik legintenzívebben kutatott terület.

Időnként mindannyiunkkal előfordul, hogy nem a megszokott módon reagáunk egy-egy helyzetben. Elvárjuk azonban - jogosan - embertársainktól a megértést, szükség esetén pedig a segítséget is. Utóbbit nem csupán kérni és kapni, hanem adni is jó.

Az életünk során mindannyian belekeveredünk különös, vicces, valamint néha érthetetlen szituációkba. Ugyanakkor láthatjuk az embertársaink furcsa, időnként felfoghatatlan viselkedését, reakcióját is. A türelem azonban rendkívüli ajándék a személyiségünkben. Érdemes rendszeresen alkalmaznunk.

A csúfolódás vagy az elutasítás helyett az elfogadó, a megértő hozzáállás segít. Az autista emberek is értékes tagjai a társadalomnak. Gyakran kiemelkedő képességeik használatával különleges dolgokat tudnak létrehozni. Bár a személyes kapcsolataikat a hétköznapokban nehezen építik fel, és a napi rutinjukhoz is erősen ragaszkodnak általában, előfordul, hogy kissé bogarasnak tűnő zsenik is vannak közöttük.

Emlékszem, hogy találkoztam olyan tinédzser fiúval, aki nem csupán tökéletes előadással mondta el Ady Endre néhány versét, hanem egy hosszú út alatt az összes település nevét is megjegyezte, és az úticél elérését követően felsorolta. Hibátlanul. Térképen ellenőriztem, annyira meglepődtem.

Egy másik srác pedig egészen elképesztő módon ember nagyságú bábukat tudott felépíteni lego kockákból.

Az autista gyermekek és felnőttek tehát rendelkezhetnek kiemelkedő képességekkel, valójában azonban a legtöbb esetben támogatásra van szükségük a körülöttük lévő világban történő eligazodás során.

Te is tehetsz jót az autista gyermekek fejlesztésének, társadalmi elfogadottságuk segítésének érdekében. Május utolsó hétvégéjének időpontjáig, azaz gyermeknapig van folyamatban egy nagyszerű segítéSEK projekt az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosának, Lenkai Nórának a koordinálásával.

Te is bringázhatsz az autista gyermekekért. És a példamutatásoddal másokat is támogatásra, elfogadásra ösztönözhetsz.

Bár Szani és Zsuzsi már célba értek, a szombathelyi és a mosonmagyaróvári autista gyermekekből álló fejlesztő csoportok munkája még támogatható.

Bringázz te is egy kicsit, és segítsd az autista gyermekek mindennapjait örömtelibbé és könnyebbé tenni!

Fotó: Pixabay /illusztráció/

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása