Így lett a romos szigligeti házból bámulatos otthon

2021. május 06. 12:47 - Az otthon szépsége

ph.jpg

A régi parasztházak varázslatos hangulata megragadó. Magyarország gazdag a gyönyörű homlokzatú épületekben. A tornác pedig talán titokzatos meséket rejt a maga évszázados világával.

Fantasztikus, ahogy a romos állapotban lévő épületek tulajdonoscserét követően új arculattal készülnek el csodálkozást kiváltva a látogatókban.

Néhány éve – mint utólag megtudtam – Balaton környéki látogatásaim során több olyan ingatlant is sikerült lakberendezői rajongásom miatt lefotóznom, ami a nevükhöz kapcsolódik. Kis Kálmán pedig ismételten volt olyan készséges, hogy a Stúdió fényképeit rövid szakmai tájékoztatóval a rendelkezésemre bocsátotta. Tavaly nyáron egy kirándulás alkalmával én is rátaláltam erre a szépségre.

A kidolgozott fa nyílászárók és ablaktáblák, valamint a nádtető az elmúlt évszázadok békebeli hangulatát idézik a bejárat kialakításával együtt.

Az udvaron található cserépkorsókba, piros lábasokba és tálba ültetett muskátlik az egykori háziasszony munkájára és ízlésére engednek következtetni. A bejárat előtere a vaskos oszlopokkal és a szépen kialakított, deszkával fedett homlokzattal hívogató a vendégek számára, habár az udvaron található faragott pad is mesét ígér.

A belső terek hangulata magával ragadó a kidolgozott fagerendák, a jellegzetes vas ajtókkal és csempe berakásokkal díszített tüzelőberendezésekkel. Az utcai tisztaszobában bögreszemes búbos kemence, a konyhában csikótűzhely, a pajtában pedig a stúdióvezető Szűcs Endre által szabadalmaztatott többfunkciós konyhai fűtőmű épült. A konyhai fűtőműnek platnija, sütője, vízmelegítője, grillkandallója és bogrács befogadására alkalmas üstháza van. A régies kinézet kedvéért a készülék oldalába a mester által gyűjtött műemlék kályhacsempék kerültek beépítésre.

A pajta megduplázott belmagasságával, kinyitható oldalfalaival kiváló helyszínt nyújt társas összejövetelek megtartására. A tetőtérből légtérbe nyíló galériát a tervező egy kisebb zenekar működésének helyszíneként álmodta meg. A házszentelő alkalmával valódi népzenészek húzta muzsikaszó mellett a színpad is felavatásra került.

Forrás. Mérmű Építész Stúdió - Kis Kálmán

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr6616293334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Id István Lehotzky 2018.12.27. 10:29:34

Csodálatos, ízléses a végeredmény, melyet gondolom mesés "munkabérből" hoztak létre.

Kalandozni jó! 2018.12.27. 11:20:36

Gyönyörű, igen. Nem gondolnám, hogy a pénzügyi hátteret ildomos felemlegetni. Részben hagyományőrzésről is szó van. És mindenkinek ott a lehetőség, hogy romokból építkezzen.

Lidia Varga 2018.12.27. 11:28:59

Szívesen olvasnék arról,hogy grátiszként megcsinálnak egy olyan házat melyben több nemzedék él egyűtt s örülnek ha őnmaguk meg tudják javitgatni a házikót !!! Merthogy esélyük sincs arra,hogy tovább lépjenek !!!! Na az reklámnak sem volna utolsó !!!!!

Id István Lehotzky 2018.12.27. 11:43:17

Vajon miért nem ildomos az anyagiak felemlegetése? Átlagember egy élet jövedelméből sem tudná megteremteni a szükséges összeget! Nyögi a hiteleit, míg mások igazságtalan mértékű jövedelemből urizálnak!

Kalandozni jó! 2018.12.27. 19:05:07

Talán mert demokráciában élünk, és magánügy a vagyonkezelés?

Kalandozni jó! 2018.12.27. 19:06:10

Ez a komment azt hiszem, a tulajdonosnak szól. Az nem én vagyok. :)

Éva Tóth 2018.12.31. 12:00:34

" És mindenkinek ott a lehetőség, hogy romokból építkezzen." Nem, nincs...de szerintem ezt ön is tudja.

Behajtó70 2021.08.17. 09:38:16

@Id István Lehotzky: ráadásul: de igen meg tudná! Tanulás, sok-sok munka, szorgalom, kitartás kell hozzá! De nem vagyunk egyformák, nincs meg mindenkinek ez a négy egyszerre. Ígyjártál.

Behajtó70 2021.08.17. 09:38:27

@Id István Lehotzky: igazságtalan? Na mesélj! Ehhh tényleg nem ideillők ezek a kommunista “vegyük el a gazdagokét” stílus!

A felújítás csodálatos, habár inkább átépítés ez, gratulálok!

Az otthon szépsége 2021.08.17. 09:39:52

@Id István Lehotzky: Az igényes munka a lényeg, azt gondolom. A forrás nem tartozik a cikk témájához.
süti beállítások módosítása