Apró varázslatok - Itt nézz körül májusban

ro2.jpg

Vannak véletlenek vagy csodák? Néha a tervezett útvonalamtól eltérek. Magyarország gyönyörű, és a szépségét látni kell.

Hogy léteznek-e véletlenek? Nem tudom. De csodák egészen biztosan. A természetnek és a vidéknek különleges a bája. Van benne valamiféle elbűvölő vonzerő. Rabul ejt, és aztán nem enged el többé. Tökéletesen egyetértek Audrey Hepburn szavaival:

"Hiszek abban, hogy a holnap egy újabb nap! Hiszek a csodákban.

Tél után rendkívül vártam a tavaszt, hiszen az ébredő természet Magyarországon is varázslatos. Közbelépett azonban a karantén. A járványügyi helyzet miatti bezártság alatt is sok dolgot tanultam, mégis az igazi szabadságot az jelenti, amikor felfedezni és kirándulni megyek kamerával a kezemben.

"Amikor fotózok, számomra megszűnik a külvilág. Olyankor átlépem a csodák a kapuját.

A különleges helyszínek és a természetvédelmi területek segítenek belépni az apró varázslatok világába. Gyertek velem!

#1 Azáleás-völgy

A speciális mikroklímával rendelkező zalaegerszegi Alsóerdő egy botanikai kertet ölel körül. A területet a Jeli arborétum mintájára alakították ki. Az akácos helyére egzotikus növények kerültek. A különleges fenyőfajtákkal és rododendronokkal borított völgy minden évszakban várja a látogatókat.

A helyet pontosan 10 éve tartják nyilván Zala megye 7 csodája között, melyet "rododendronszurdoknak" is neveznek.

#2 Zalai-dombság

A Kígyó-völgyként is emlegetett helyet elhagyva a Balaton-felvidék irányába hívogat a táj. Azonban a Zalai-dombság egyéb részei is vadvirágos rétekkel, rózsákkal borított zsákutcás kicsi falvakkal várnak. És amikor a ragyogó napsütés viharfelhőkkel, rózsalugasokkal, békésen legelésző állatokkal, és szitáló esővel fogadja az érdeklődőt, felejthetetlen élmény lesz a látogatás jutalma.

#3 Kis-Balaton

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a csodák világa. A közel 70 éve nemzeti szinten védett terület rengeteg növény- és állatfaj élőhelye. A néma csend itt valójában mesél. A víztükrön játszadozó felhők, a nyári ludak, a kis kócsagok, a nagy kócsagok és a szürke gémek látványa mesevilágba hív minden kirándulásom alkalmával. Szépség és nyugalom mindenfelé, amerre a szem ellát. Ökoturisztikai csoda, amelyet kincsként őriznünk szükséges.

Mit mesél hát ez a pompás világ a számunkra?

"Bármilyen kihívás is ér minket az életünkben, mindig van egy hely, ahol otthonra találunk. Az együttélés mintájában a festői szépséget meglátjuk. Ahol a csend életre kel, de a nyugalomban szavak nélkül is megértjük egymást.

Jó kalandozást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása