Arany húsleves az anyukám konyhájából

h_1.jpg

A húsleves minden bajt meggyógyít? Nem tudom. De erősíti az immunrendszerünket, és a legfinomabb ételek közé tartozik.

Ahány ház, annyi szokás.' - fogalmazza meg nagyon bölcsen a magyar közmondás. Az arany színű húsleves házi tésztával a nagyszüleim terített ünnepi asztalán is rendszeresen jelen volt. A mai napig szeretem a zamatát, amit leginkább az anyukám tud elkészíteni. De mi a titka a szép megjelenésnek és a kitűnő ízvilágnak? Valószínűleg több dolog is, mint például: csirkeláb, csirkeszárny, lassú /gyöngyöző/ főzési technika, valamint sok zöldség.

Kislányként gyakran szaladgáltam a konyhában. Imádtam, ahogy a nagymamám a saját varrású kötényében a ruháját védve tésztát gyúrt, és készítette az ételeket. Igazi csodás élmény volt a főztjét kóstolni. Mivel a nagypapám bognárként fizikai munkát végzett az öreg házuk közelében található műhelyében, minden nap délre tálalva volt az étel a részére. A húsleves pedig vasárnaponként nem hiányozhatott az asztalról. Az egészségünket is megerősíti.

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma
  • 8 db sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 1 db zeller
  • 1 db karalábé
  • 1 csomag petrezselyem
  • 2 db csirkeláb, 15 dkg csirkeszárny, 20 dkg pulykanyak
  • só, egész bor és 1 db tyúkhúsleves kocka az ízesítéshez

Elkészítés:

1./ A húst belehelyezzük egy megközelítőleg 5 literes fazékba, majd vízzel teleengedjük az edényt. Az ételt fűszerezünk, nagyon kicsi zsiradékot teszünk bele, és rendkívül lassan főzni kezdjük.

2./ Amikor a hús már félig megpuhult, a fazékba belehelyezzük a zöldségeket 2-3 darabra felaprózva, és folytatjuk a főzést úgy, hogy a leves éppen csak 'gyöngyözzön'. /A főzési idő 3-4 óra!/

3./ Amikor az étel elkészült, a levest leszűrjük, és forralás közben a tésztát belefőzzük.

Csodálatos látvány és mennyei íz az eredménye a türelmünknek.

Tipp! Az ételt májgombóccal vagy daragaluskával is készíthetjük. A levesben főtt húst zsemlemártással és tormával is tálalhatjuk. A leves után, de még a főétel előtt nagyszerű gasztronómiai élményt kapunk.

Ugye milyen gyönyörű? És nagyon finom! Ti is szeretitek? Nálatok hogyan készül a húsleves?

Jó étvágyat kívánok!

Fotó: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása