Így újult meg egy csodálatos parasztház

p_6.jpg

Időnként jó emlékezni. A régi korok világát felidézni. Nem csupán összekapcsolódik a múlt a jelennel, hanem a tradíció is helyet kap a jövőben.

A nagyszüleimtől sokat hallottam a szülőfalujukban álló kicsi épületekről, a családtagokkal együtt közösen felújított otthonokról, kemencében sült kenyér és kalács illatáról, és nem utolsósorban a szülők és nagyszülők személyének tiszteletéről. Egyszóval az emberségről.

Évek óta minden nyáron meglátogatom Salföldet és Szentbékkállát, ahol lenyűgöztek a pici, keskeny, csendes utcákban álló felújított, takaros házikók a napfény áradatában úszó verandáikkal és tornácaikkal, valamint a gyümölcsöktől roskadozó fák árnyékában lustán bóbiskoló háziállatok látványával. Mintha egy másik bolygóra csöppentem volna.

A Mérmű Építész Stúdió vezetőjétől nagyon jó anyagot kaptam egy Balaton-felvidéki ház felújításáról évekkel ezelőtt. A felújított épületre rendszeresen rácsodálkozom.

Az ingatlan felújításának története 2003-ban kezdődött, amikor egy külföldön élő házaspár kérésére dr. Szűcs Endre stúdióvezető talált egy megfelelő, de nagyon leromlott állapotban lévő ódon épületet.

A munkák elvégzése során nemcsak az igényesség, a kiváló tervezés van jelen, hanem egy rendkívüli szemléletmód is.

„Hálát adok a Jóistennek, hogy  a föld ezen szép tájékára teremtett. Megajándékozott egy gyönyörű, gazdag nyelvvel, egy párját ritkító zenei kinccsel, de megajándékozott egy csodálatos formavilággal is, a nagyszentmiklósi, rakamazi leletek keleties burjánzásától a középkori templomaink bájos freskó-tüneményein,  a Felvidék virágos reneszánsz sgrafittó díszein, erdélyi erődtemplomainak mesevilágán át, a nagy szikla alatt megbúvó Torockó hófehér menyasszonyi ruhába öltöztetett díszletéig, a gyimesi patakfalvak boronafal - kerítés költeményéig, a dunántúli tornácok lomha, hullámzó dallamvilágáig, és a vakolatdíszek madárcsicsergéséig.

Igen, a régi korok falusi építészete is  népművészet, olyan, mint a kerámiáink, varrottasaink, szőtteseink, pásztorfaragásaink, népdalaink, népmeséink, népi játékaink és népköltészetünk. Meg kell próbálnunk az építészetből is költészetet,  és játékosságot varázsolni, és ellenállni a múló világdivatok hívságainak. Én ezt megpróbáltam.” (dr. Szűcs Endre – Mérmű Építész Stúdió)

Fotók: Mérmű Építész Stúdió

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása