Immunerősítő fokhagymás ételek

csirke.jpg

A fokhagyma illatos, csípős. és nagyon egészséges. Jótékony hatása régóta ismert. A népi gyógyászatban nagy szerepe volt.

A fokhagyma igazi sztár a konyhámban. Kislányként rendszeresen érdeklődve figyeltem, ahogy a nagypapám fűzérbe fonta a zöldséget, majd naponta nyersen elfogyasztott egy gerezdet. Vitathatatlan, hogy a sparhelten megsütött pirított kenyérnél fokhagymával aligha van finomabb csemege egy érdeklődő vidéki gyereknek.

f9.jpg

A fokhagyma tökéletesen párosítható minden ételhez. A krémleves pedig mennyei belőle. Azon túl, hogy kiváló fűszernövény, jótékony hatású az érrendszerünkre, valamint a gyulladás kialakulását is akadályozza a szervezetünkben. Fogyasztását természetesen mértékkel szükséges megvalósítanunk.

f2_5.jpg

Amikor nincs hatalmas ebédötletünk, egy kis bolognai mártás mindig jól jöhet ötletként. A darálthúsos pörköltből a fokhagymát semmiképpen ne hagyjuk ki.

f4_2.jpg

A húsételek - különösen grillezés esetén - pikáns zamatot kapnak a fokhagymától. A pácok alkalmazása mindig különleges ízélményt ad.

A legfinomabb természetes fűszerkombók:

  • 3 kk szójaszósz, 3 kk mustár, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, fekete bors és bazsalikom
  • 2 kk méz, 2 kk mustár, 2 dl joghurt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, fehér bors
  • 1 kk olívaolaj, 2 kk mustár, 2 kk szójaszósz, 2 kk házi ketchup, 1 gerezd zúzott fokhagyma

f5_3.jpg

A fokhagymás bundában sült csirkefalatok a kedvenceim közé tartoznak. Fantasztikus gasztronómiai élményt ad az ízek kavalkádja az ételben.

cs.jpg

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell vagy csirkebomb filé vékony csíkokra szeletelve
  • só, bors, zúzott fokhagyma, 1 kk mustár a páchoz
  • liszt és sóval, fekete borssal, 1 evőkanál tejjel valamint 1 db reszelt burgonyával ízesített felvert tojások a bundázáshoz
  • forró olaj a kisűtéshez

Elkészítés:

1./ A húst csíkokra vágjuk és 1 órára pácolva a hűtőbe tesszük.

2./ A húsdarabokat lisztbe, majd a fűszerekkel ízesített felvert tojásba mártjuk.

3./ A falatokat forró olajban hirtelen kisütjük. Salátával vagy petrezselymes burgonyával tálalva frissen a legfinomabb.

Jó étvágyat kívánok!

Fotók: Pixabay

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása