Gyönyörű virág motívumok készülnek Erdélyben

br1.jpg

Erdély egy olyan szépséges mesevilág, amit egyszer legalább mindannyiunknak látni kell.

A havasok, az érintetlen varázslatos tájak, a kristálytiszta tavak, valamint egy feledésbe merülő régi világ harmóniája rajzolódik ki a területén. Bár Erdélyben még nem jártam, ahogy Románia más területein sem. Kalmár Zoltán gyönyörű pillanatokat bemutató fotói azonban már régen a bakancslistámra segítették a vidéket. Brébfalva a tájék északi részén a Vale Bábi nevű patak mellett helyezkedik el. Zsákfalu. Nevét először a 16. században említette egy oklevél, melyet a település egy Bréb nevű kenézről /a középkori Magyarországon betelepülést irányító közösségi vezetőről/ kapta. A falut Rákóczi György fejedelem adta hajdanán a Bota családnak. Itt készültek a 76 éves Marika néni kezei alatt a gyönyörű hímzések párnákra, terítőkre és takarókra.

A népi hímzés a magyarlakta vidéken a 18. század körül kezdett elterjedni. A tevékenységet egykor Mária Terézia az iskolai tantárgyak közé sorolta, amit később egy királyi rendelet kötelezővé tett a főrendiek leányiskoláiban.

Közel 60 évvel később a hímzés a felső-népiskolákban, majd a polgári iskolákban is elterjedtté vált. A tevékenység napjainkban újra egyre népszerűbbé válik, és kezdi visszakapni értékét, megbecsülését. Marika néni pedig varázslatosan szép darabokat készít.

Az idős asszony a múltból is szép emlékeket őriz. A tradicionális virág motívumok pedig megjelennek a lakástextileken kívül a konyhai edényeken is.

Marika néni rendkívüli kézügyességgel megvalósított munkája fontos örökség a fiatalabb nemzedékek, generációk számára.

br2.jpg

Fotók: Kalmár Zoltán

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása