Ilyen volt egy magyar főúr és egy gyermeklány szerelme

2021. április 17. 07:36 - Az otthon szépsége

kep.png

A magyar történelem viharokkal teljes időszakában évszázadokkal ezelőtt is voltak rendkívüli szerelmek. Bár a vagyon és az örökösödés beárnyékolni látszik ezeket, elődeink élettörténeteiben mégis sok tanulságot találhatunk.

Régen volt már, hogy elmélyültem a magyar történelem különleges világában. Egy híres nőkről szóló könyv azonban ismét a figyelmem középpontjába helyezte a témát.

Élt egy magyar kislány a 16. században. Kihalófélben lévő családja hatalmas vagyonnal rendelkezett. Különös magyar szokás volt abban az időben, hogy a főúri menyasszonyok már kislányként a vőlegény családjához költöztek. A hagyományok ellenére előfordultak azonban feltűnő kivételek is. Így történhetett, hogy a közel 40 éves főúr, Nádasdy Tamás nádorispán költözött Kanizsára Orsolyához, amikor a lány még csupán 11 éves volt. De ne igyekezzünk ennyire előre az időben. Ki is volt valójában „Szerelmetes Orsikám"?

Kanizsay Orsolya 1521. körül látta meg a napvilágot Sárváron Kanizsay László Vas vármegye főispán lányaként. Az apa a Dunántúlon több uradalommal is rendelkezett, bár az igazi otthona Sárvár volt. A férfi gyermeke születését követően hamarosan meghalt. A kislányt 7 éves koráig súlyosan beteg édesanyja nevelte, aki egy hatalmas vagyon örököseként lett árva. A korabeli törvények nem engedték a női ágon történő örökösödést, így Orsolyát két alkalommal is ’fiúsítani’ kellett. A férfiúi jogokkal rendelkező lány hozománya 7 vár, valamint megközelítőleg 150 jobbágyfalu volt.

Kanizsay Orsolya 11 évesen menyasszony lett, majd a közel negyven éves Nádasdy Tamással 14 évesen kötött házasságot.

Bár az egymástól sok időt távol töltő pár levelezése a hatalmas korkülönbség ellenére vágyakról, szerelmeskedésről is tanúskodik, gyermekük 20 évnyi együttlét után csodával határos módon született. Orsolya a várandósság utolsó hónapját is munkával töltötte. A pár gyermeke Nádasdy II. Ferenc a történelemben törökverő hadvezérként „erős fekete bég” jelzővel lett híres, akinek házastársa a „csejtei szörny” jelzővel elhíresült Báthory Erzsébet volt. A nőt rémséges legendák vették körül állítólagos vámpírszerű rémtettei miatt.

Kanizsay Orsolya gyakori betegeskedései ellenére férje távollétében saját maga igazgatta birtokait. Gyakran kertészkedett, és a szegényeket is segítette. Írni és olvasni Nádasdy Tamás tanította meg a feleségét.

A Nádasdy-vár többek között az ő munkájának köszönhetően a törökök elől elvándorló dunántúli értelmiség központja lett. A Nádasdy család neve végül nem csupán Sárvárral, hanem a templomos lovagok és a vasszűz legenda miatt híressé vált Léka nevével is összeforrt.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr7916267866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakner Sándor 2019.10.22. 21:09:45

Annyi a hiba, hogy Báthory Erzsébet a somlyói ágból származott, így "y"-nal kell írni a nevét. Az ecsedi ágból származó Báthoriak írták "i"-vel a nevüket.

Fórián Katalin 2019.10.23. 06:17:13

ilyenek ma is vannak

Kalandozni jó! 2019.10.23. 09:49:45

Azért én a korhoz értelmezem. Bár tények, nem túl szerencsés példa a magyar történelem vírrel írt lapjain. :)

Kalandozni jó! 2019.10.23. 09:50:14

Köszönöm szépen. Javítom. :)
süti beállítások módosítása