Ilyen volt egy magyar főúr és egy gyermeklány szerelme

kep.png

A magyar történelem viharokkal teljes időszakában évszázadokkal ezelőtt is voltak rendkívüli szerelmek. Bár a vagyon és az örökösödés beárnyékolni látszik ezeket, elődeink élettörténeteiben mégis sok tanulságot találhatunk.

Régen volt már, hogy elmélyültem a magyar történelem különleges világában. Egy híres nőkről szóló könyv azonban ismét a figyelmem középpontjába helyezte a témát.

Élt egy magyar kislány a 16. században. Kihalófélben lévő családja hatalmas vagyonnal rendelkezett. Különös magyar szokás volt abban az időben, hogy a főúri menyasszonyok már kislányként a vőlegény családjához költöztek. A hagyományok ellenére előfordultak azonban feltűnő kivételek is. Így történhetett, hogy a közel 40 éves főúr, Nádasdy Tamás nádorispán költözött Kanizsára Orsolyához, amikor a lány még csupán 11 éves volt. De ne igyekezzünk ennyire előre az időben. Ki is volt valójában „Szerelmetes Orsikám"?

Kanizsay Orsolya 1521. körül látta meg a napvilágot Sárváron Kanizsay László Vas vármegye főispán lányaként. Az apa a Dunántúlon több uradalommal is rendelkezett, bár az igazi otthona Sárvár volt. A férfi gyermeke születését követően hamarosan meghalt. A kislányt 7 éves koráig súlyosan beteg édesanyja nevelte, aki egy hatalmas vagyon örököseként lett árva. A korabeli törvények nem engedték a női ágon történő örökösödést, így Orsolyát két alkalommal is ’fiúsítani’ kellett. A férfiúi jogokkal rendelkező lány hozománya 7 vár, valamint megközelítőleg 150 jobbágyfalu volt.

Kanizsay Orsolya 11 évesen menyasszony lett, majd a közel negyven éves Nádasdy Tamással 14 évesen kötött házasságot.

Bár az egymástól sok időt távol töltő pár levelezése a hatalmas korkülönbség ellenére vágyakról, szerelmeskedésről is tanúskodik, gyermekük 20 évnyi együttlét után csodával határos módon született. Orsolya a várandósság utolsó hónapját is munkával töltötte. A pár gyermeke Nádasdy II. Ferenc a történelemben törökverő hadvezérként „erős fekete bég” jelzővel lett híres, akinek házastársa a „csejtei szörny” jelzővel elhíresült Báthory Erzsébet volt. A nőt rémséges legendák vették körül állítólagos vámpírszerű rémtettei miatt.

Kanizsay Orsolya gyakori betegeskedései ellenére férje távollétében saját maga igazgatta birtokait. Gyakran kertészkedett, és a szegényeket is segítette. Írni és olvasni Nádasdy Tamás tanította meg a feleségét.

A Nádasdy-vár többek között az ő munkájának köszönhetően a törökök elől elvándorló dunántúli értelmiség központja lett. A Nádasdy család neve végül nem csupán Sárvárral, hanem a templomos lovagok és a vasszűz legenda miatt híressé vált Léka nevével is összeforrt.

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása