A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - LAKBERENDEZÉS, RECEPTEK, BARANGOLÁSOK, ÖTLETEK, SZTORIK - ONLINE KÁVÉZÓ NEKED

Bámulatos a Kornyi-tó vidéke

2021/04/14. - írta: Az otthon szépsége

k2_12.jpg

Amikor a vágyaink és az álmaink világa találkozik a valósággal, csodát élünk át. Bármilyen apróságról szóljon is a történet, a szívünkbe fogadott élmény már a miénk. Elkísér a további útjainkon emlékeztetve arra, hogy a boldogság ösvényét mi választjuk és formáljuk a napjainkban.

Mindig emlékezni fogok arra a pillanatra, amikor először kértem kölcsön egy fényképezőgépet, hogy vadállatok nyomát keressem az őszi erdőben. Az első utamon kiszálltam az autóból, és néhány másodperc múlva a bozótból egy nagy szarvasbika ugrott elém az útra. Nem igazán tudom, melyikünk volt jobban meglepődve, de nekem szinte földbe gyökerezett a lábam. Azonnal éreztem, hogy a fotózás egész életre szóló kaland és szenvedély lesz a számomra. Lassanként kezdtem megismerni a körülöttem élő hasonló érdeklődésű emberek munkáját, míg végül két évvel ezelőtt eljutottam egy fotóstúrára is a Káli-medencébe. A kirándulás Vass Péter Bexter szervezésében valósult meg. Azóta minden évben meglátogatom a környéket.

A területet 1984-ben nyilvánították védetté. A településeken áthaladva a találkozási ponthoz közelítve ismét olyan érzés járt át, hogy lehetőségem van az időt megállítani. És én ezzel az eséllyel azonnal élni akartam. A szavannák világát felidéző környéket most láttam először. Azonnal beleszerettem. Rabul ejtett a különleges és jellegzetes szépségével.

A fotóstúrára érkezett kis csapat délután 5 körül indult felfedező útjára. A kirándulással egyidőben lovasok is érkeztek.

ko1_1.jpg

ko2_1.jpg

ko3_1.jpg

ko4_1.jpg

ko5_1.jpg

A Káli-medence a Balaton-felvidék legsokszínűbb tájegysége. Egyedülálló hely, melynek kőzettípusai és élővilága is rendkívüli. A Kornyi-tó körül található bokorerdők és fás legelők kisebb virágmezőket is körülölelnek. Az árnyék nélküli forróság, valamint a lenyugvó Nap narancsos fénye arany színűre festette át néhány pillanatra a prérit. A séta közben még egy fácánkakas is megmutatta magát.

A térség vízi madárvilága is nagyon gazdag. Mégis a sztyeppék hangulatát erősíti a száraz és szúrós füves terület a komplett alagútrendszerben elhelyezkedő rengeteg ürgelakhellyel. A talpamat bizonyára néhányan közülük megpillanthatták, mivel a túra során legalább 3 lakóhelyükbe sikerült belelépnem, miközben a táj lenyűgöző szépségét bámultam, valamint nyugalmát átéltem.

k10_1.jpg

k8_1.jpg

k9_1.jpg

k11_1.jpg

A karsztvizekből és csapadékvízből táplálkozó Kornyi-tó madarak ezreinek nyújt biztonságos fészkelőhelyet. A környéket egy dombon elhelyezkedő mészkőből készült szoborcsoport őrzi, ami Veszprémi Imre Emberi komédia című alkotása.

muv.jpg

A táj legkülönlegesebb és - számomra - legelragadóbb lakója egy magányosan álló szépséges vadkörtefa. Az utak szélén, gyümölcsösökben vagy elhagyott szőlőskertekben is megtalálható vackor egyediségét azonban a helyszín nyugalma is adja. A kicsi dombon álló, mégis egyedüliségében rejtőzködő fát a hajnal és az alkony színvarázsa is átöleli. Miközben néztem és fényképeztem, szavak nélkül mesélt. Felhőket kergető szélről, lassan aláhulló esőcseppekről, cikázó villámokról, a napkelte reményt és életet adó fényéről, tikkasztó nyári forróságról, a lenyugvó Nap utolsó sugarainak simogatásáról és az éjszaka álomba ringató némaságáról.

Bár a csend időnként úgy tűnik fáj, mégis a legmélyebb és a legnemesebb érzéseket adja. Alázatot, kitartást, bizalmat és hűséget. Ígéretet, hogy lesz egy nagyszerű holnap.

k12.jpg

k13_1.jpg

Jó kalandozást kívánok Nektek!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr7516281352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása