Az otthon szépsége

Így használd fel a maradék húsvéti sonkát

2021. április 09. - Az otthon szépsége

kaja.jpg

Egyszerű, gyors, valamint rendkívül finom ez a sajtmártásos makaróni változat. Pillanatok alatt elkészül, és biztosan nem marad belőle másnapra.

A füstőlt sonka pirítva a legfinomabb. Nagyszerű emlékeim vannak arról, ahogy az ételt a nagyszüleim készítették. Családi hagyomány volt, hogy pénteken este együtt ült asztalhoz a család apraja és nagyja, hogy aztán az estét vacsora után egy jó, nevetésben gazdag kártyapartival zárja. A lényeg, hogy a sonka volt az egyik finomság a társaságban.

Ünnepnapok után rendszeresen az egyszerű ételekre vágyom. A tejföllel és sajttal készült változatok a kedvenceim. A maradék füstölt húsok egyik legjobb felhasználási módja a pirított sonkás makaróni sajtmártással.

Hozzávalók:

25 dkg makaróni /helyettesíthető bármilyen tésztával/

20 dkg felkockázott füstölt sonka

10 dkg reszelt sajt

2 dl tejföl

1 gerezd apróra vágott fokhagyma

1 kk zsiradék a pirításhoz

Elkészítés:

1./ A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.

2./ A felaprózott fokhagymát és a füstölt sonkát kevés zsiradékon megpirítjuk, majd kevés vízben 10 percet pároljuk fekete borssal és kurkumával ízesítve.

3./ Amikor a sonka már puha, az ételre öntjük a sajttal összekevert tejfölt, amit csipetnyi liszttel sűrítünk.

4./ A mártást összeforraljuk, majd a tésztára öntve, petrezselyemmel megszórva, és paprikával, esetleg paradicsomkarikákkal kiegészítve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Fotó: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

süti beállítások módosítása