Az otthon szépsége

Mesés kilátással vár mindenkit a Tóti-hegy

2021. április 08. - Az otthon szépsége

toti.png

A Balaton-felvidék szépségét már kislányként megismertem. A többhetes nyaralások a saját faházunkban felejthetetlen emlékekkel gazdagították az életemet. A tanúhegyek között megbújó Tóti-hegyen azonban tavaly ősszel jártam először. Varázslatos a hely.

A Tóti-hegy Káptalantóti irányából is megközelíthető. A települést elhagyva kedvesen egy tábla köszöntött egy szürke marha gulya mellett.

Az úton kanyarodva hamarosan elértem a parkolót, ahol kezdődik a turistajelzéssel rendelkező útvonal a kúp alakú hegy tetejének irányába. A fogadóközönség itt is a korábban említett állatokból áll.

A puszták vadregényes hangulatát egy gémeskút is felidézte számomra az út elején a békésen legelésző a magyar szürke szarvasmarhák mellett.

A ragyogó napsütésben lent is lenyűgöző volt a kilátás a környéken található Szent György-hegyre.

A fák és a bokrok árnyékában a pirosló csipkebogyók mellett a fekete szeder is színesedett már. A lilás árnyalattal színezni képes gyümölcs fanyar zamatával rendkívül vitamindús.

A kirándulás első szakaszában érdemes megnézni az egykori kőbánya területét. A különleges módon már fákkal tarkított helyen látszanak még a bazalt régi lávafolyamának nyomai.

A turistajelzés mentén továbbhaladva a látogatókat elhagyatott pincék fogadják vadvirágos apró rétekkel és gyümölcsfákkal.

A dombos területen érdemes körülnézni, mert már az út elején csodaszép kilátást találunk a Balatonra, valamint a környéken fekvő tanúhegyekre is. Nekem sikerült életemben először egy fa árnyékában hűsölő fekete báránnyal is találkoznom.

Az erdő lugasként körbeölelő szépségében újabb épületek mellett vezet út.

A vulkanikus hegységekre jellemző bazaltorgonák is látszanak már lentről, ami felett a kilátóponton meseszép körpanoráma várja a kitartó érkezőket.

A hegycsúcs felé haladva az ösvény köves, meredek jellemzőivel első alkalommal nem volt könnyű megbarátkoznom. A vízmosta területeken a fák gyökerei, valamint a kavicsok miatt nehéz haladni a terepen.

A hegycsúcs nekem a forróságban elérhetetlennek tűnt. Valószínűleg ha tudtam volna, hogy mi vár rám, inkább lent hűsöltem volna a parkban. De minden fáradtságért kárpótolt az a meseszép látvány, amit a kilátás adott.

A kúp alakú hegy tetején különleges öröm a pihenés.

A lentről látszó bazaltorgonák fölött a zöld területeken található fák apró brokkolinak tűnnek.

A tanúhegyek között megbújó települések a Balatonnal egy meseszép világba emelik be a lelkünket.

A hegycsúcson jó érzés volt csendben üldögélni, és egy szendvics majszolása közben a pazar körpanoráma látványában gyönyörködni. Megéri!

Jó kalandozást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

süti beállítások módosítása