Az otthon szépsége

Egyszerű és gyönyörű húsvéti kalács

2021. április 04. - Az otthon szépsége

kal2.jpg

A tradicionális ételek szépsége és íze különleges élményt ad. A húsvéti kalácsot extra formában is érdemes elkészíteni. Biztos siker.

A tojás és a sonka mellett hagyományos ünnepi étel húsvétkor a fonott kalács. Az édesség speciális formában is nagyon jól mutat az asztalon. A nagymamám rendszeresen készített kelt tésztákat. A legnagyobb kedvencem közöttük a kalács volt. Csokisan, kakaósan, lekvárosan egyaránt. A foszlósságának a titka a dagasztás technikájában volt. Amikor a tészta már hólyagos, biztosak lehetünk a sütemény mutatósságában is.

Hozzávalók:

2 db tojássárgája

5 dkg finomított kristálycukor

2 csomag vaníliás cukor

1 kávéskanál só

2 dkg élesztő

3 dl langyos tej

40 dkg finomliszt

10 dkg rétesliszt

8 dkg olvasztott margarin

1 evőkanál eperlekvár a díszítéshez

kal1.jpg

Elkészítés:

1./ Az élesztőből, fél dl langyos tejből, 3 evőkanál lisztből, 1 csomag vaníliás cukorból és egy pici sóból gyors kovászt készítünk.

2./ A tojásokat a cukorral habosra keverjük. A masszához hozzáadjuk a langyos tejet, valamint lassanként keverve beleadagoljuk a lisztet és a kovászt.

3./ Amikor a tésztát már hólyagosra dagasztottuk, beledolgozzuk az olvasztott margarint is, és 30 percet konyharuhával letakarva kelesztjük.

4./ A kalács alapanyagot deszkára borítjuk, majd 1 cm vastagra kinyújtjuk. Derelyevágóval 8 hosszú csíkot szeletelünk belőle, melyeket a kezünkkel henger alakúra formázunk.

5./ A kapott csíkokat 4-4 változatban derékszögben egymásra helyezzük, és a tésztát kör alakban alakítjuk a videóban látott forma szerint.

6./ A kalácsot egy 30 cm átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük. A fonatok közé lekvárdarabkákat teszünk, és a tetejét megkenjük tojásfehérjével.

7./ A tésztát enyhén előmelegített sütőben 170 fokon megsütjük. Tűzpróbát végezzünk.

8./ A húsvéti kalácsot fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. Gyümölcsmártás illik hozzá.

Jó étvágyat és békés húsvéti ünnepeket kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

süti beállítások módosítása