A sok színes homlokzat maga a történelem ebben a kisvárosban

ko.png

Van az úgy, hogy a közvetlen környezetünkben ritkán nézünk alaposan körül. Egy kis barangolás azonban senkinek sem árt. Sőt, hasznos. Utazzunk az időben!

Időnként szívesen sétálok kisvárosok ódon, rusztikus falai között. Mintha a múltban kalandoznék. Az élményben van valamiféle különös báj, ami a dohos pinceszag és az omladozó falak ellenére marasztalni próbál.

A 14. században már királyi városi címmel rendelkező Kőszeg leghíresebb lakója Jurisics Miklós volt, aki várkapitányként 1532-ben győzelmet aratott a támadó törökök ellen.

A látogató egy apró, színes ékszerdobozba érkezik. A helynek pontosan 1328-ban Károly Róbert adott városi rangot és kiváltságokat. Ebben az időben kezdődött meg a várfalak építése.

Az óváros színes homlokzatai, valamint a Jurisics-vár megeleveníti a régi korok sztorijait, életstílusát.

A történelem viharai nem kímélték Kőszeg városát. A viszontagságos időkben hősök szolgáltak az ódon falak között. A 16. század első harmadában Szulejmán szultán vetett szemet a helyre. Óriási seregével Bécs felé tartva 25 napon át maroknyi csapattól ellenállásba ütközve ostromolta a várat.

A Jurisics Miklós vezette katonák hősiességének köszönhetően végül az utolsó török katona 11 órakor hagyta el az erődöt. Dél előtt egy órával még ma is megszólalnak a harangok a viadal emlékére. A kapitány jutalmul megkapta a várost Habsburg Ferdinándtól.

Egy körülnézős, kanyargós barangolás után jó érzés megpihenni az öreg falak közötti árnyékban.

A romantikus macskaköves utcácskák a történelem nyomaival varázslatosak, mégis jó volt ebből a világból - ahogy mondták régiesen - nyugovóra térni.

Jó kalandozást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása