A VIDÉK BÁJA AZ OTTHON SZÉPSÉGE - BARANGOLÁS, RECEPTEK, FOTÓZÁS ÉS LAKBERENDEZÉS

Egy nagyasszony, aki szappant is tudott készíteni

2021/03/28. - írta: Az otthon szépsége

saller.png

Az emlékek rengeteg érdekes sztorit és különleges legendát rejtenek. A történelem azonban a kutatások alapján igyekszik hiteles képet adni időkapszulaként a régi világról.

Amikor gróf Festetics Pál kamarai alelnök az 1780-as évek elején feleséget keresett, elsőszülött fiának, a katonaként szolgáló Györgynek, megakadt a szeme az 1766-ban született Sallér Juditon. De valószínűleg inkább a várható hozományán… A köznemesi jakabházi Sallér-családnak ugyanis 4 vármegyében (Sopron, Vas, Zala és Somogy) voltak birtokai, amelyeket – fiútestvér híján – egyedül Sallér Judit örökölhetett.

Festetics Pál azt írta a fiának róla:

„Magyarországnak ennél jobb partija nincsen”.

Sallér Judit felmenői között főszolgabíró, alispán és alnádor (azaz nádori ítélőmester) is volt, és a nagyapa házasságával a Nádasdyak birtokainak egy része is a kezükbe került. Így Molnári is (ma Püspökmolnári), ahol emeletes kastélyt építtettek az addigi szerény kúria helyére, ez lett a család birtokközpontja. Judit kisasszonyt nem szánták grófnénak: bár a család uradalmaiban cselédek százai dolgoztak nekik, ő mégis saját kezűleg főzte a szappant, mártotta a gyertyát vagy pörgette a rokkát.

Sallér Judit

 

Gróf Festetics György és Jakabházi Sallér Judit házassága 1783-ban megköttetett. Házasságukból 4 gyermek született: 1785-ben László, 1787-ben Szidónia, 1790-ben Julianna és 1791-ben Viktória. Festetics György azonban eleinte katona volt, csak 1791-ben lép ki a hadseregből. Mivel Sallér Juditot jogilag fiúsították, így apja halálakor ő örökölte a teljes családi vagyont. A II. József halálakor felerősödő nemzeti érzés kapcsán a grófnéról feljegyezték, hogy – két társnőjével együtt – régi, díszes magyar öltözetben jelent meg egy bálon, amit ő nem maskarának szánt, hanem elvei szerint való öltözetnek.

Sallér Judit felvételt nyert a csillagkeresztes hölgyek sorába, ami a kamarási cím női megfelelője. Elvárás volt a katolikus vallás és a családfán 16 nemesi ős felmutatása. A csillagkeresztes dámák palotaszolgálatot is elláttak. Egy ilyen szolgálat közben halt meg Sallér Judit karjai közt Mária Terézia királyné, Ferenc császár és király második felesége.

Festetics György és Sallér Judit házassága fokozatosan megromlott, 1805-ben a grófné elköltözött Keszthelyről. Bár különválási egyezséget kötöttek, de hivatalosan nem váltak el. A grófné előbb Bécsben, majd Molnáriban élt, itteni kastélyát bővíttette. Nepomuki Szent János szobrot emeltetett, melynek talapzatán a monogramja ma is olvasható. A sóskúti fürdő kiépítésének a megkezdése is az ő nevéhez fűződik (ma: Sulz im Burgenland). Ebben talán a férje példáját követte, aki a hévízi fürdő építését kezdte meg.

A Georgicont megalapító és a Helikon-ünnepséget megszervező Festetics György 1819-ben meghalt. Felesége 10 évvel élte túl, és a szenttamási (ma: Püspökmolnári) templom családi kriptájában nyugszik. Halála után vagyonának mintegy felét fia, László örökölte, ami nagyban hozzájárult a Festeticsek gazdagodásához.

A Sallér-család kriptájának fedlapja a családi címerrel a szenttamási (ma: Püspökmolnári) templomban

 

Forrás: Kugi blogja - Kuglics Gábor történész

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azotthonszepsege.blog.hu/api/trackback/id/tr1716277640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása