Friss és ízletes házi pita

pit.jpg

Nagyon régen volt már, hogy egy utazás alkalmával meglátogattam egy olyan országot, amelyet a lapos kenyér egyik hazájaként tartunk számon. Az étkezések kiegészítőjeként a pita nagyon finom.

Különösnek tűnhet, de a reggeli salátákhoz vagy  sültekhez jó párosítás a házilag is könnyen elkészíthető péksütemény. Bár vitathatatlan, hogy nekem is falafelhez vagy gyroshoz ízlik a legjobban. A nemzetek gasztronómiája különböző, de jó élmény a változatosságot a saját konyhánkba is bevinni.

Közeledik a húsvét, és a kenyérnek ezt a formáját is érdemes kipróbálni és megkóstolni. A kenyérsütés tudományát még nekem is nagyon sokat kell gyakorolnom, de valamikor csak el kell kezdeni. Kiváló alkalom kínálkozott rá, hiszen a péksütemény állományom jelentősen megfogyatkozott. Szerencse azonban, hogy az alapanyagokat a konyhaszekrényben megtaláltam. Elkészült a friss pita. Megkóstolva. Mennyei!

Hozzávalók 6 db pitához:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő 1/4 része
  • 1 kk só és 1 kk cukor
  • 2,5 dl víz
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

1./ Az élesztőt kevés vízben a sóval és a cukorral futtassuk fel, majd a liszttel összekeverve dagasszuk meg a tésztát.

2./ Langyos helyen 1 órát konyharuhával letakarva hagyjuk kelni.

3./ A szépen megkelt tésztából formázzunk 6 db kicsi gombócot jó lisztesen, majd letakarva is hagyjuk 1/2 órát pihenni.

4./ A kicsi gombócokat nyújtsuk ki 1,5 cm vastagra, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben 260 fokon néhány perc alatt süssük meg úgy, hogy mindkét fele kicsit megpiruljon.

5./ Saláták, húsok mellé tálaljuk. Konyharuhával letakarva tároljuk, nehogy kiszáradjon.

Tipp! A tésztát kipróbálhatjuk hosszúkás minikenyérként is elkészíteni. Tökmag vagy karikákra vágott olívabogyó jól illik hozzá.

Jó étvágyat kívánok!

Fotó: Kóta Melinda/Az otthon szépsége

Vidéki báj - Az otthon szépsége

Az otthon szépsége - Rólam

Szerzői jog védelme

Az oldalon megjelelenő bejegyzésekre a Szerzői jogról szóló 1999.évi LXXVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében a tartalom a fotókkal együtt kizárólag a szerző - Kóta Melinda - írásbeli engedélyével és a forrás megjelölésével használható fel.

 

süti beállítások módosítása