Íme egy könnyű finomság a hűvösebb napokra is. Szeretem az egyszerű sütiket. Kitalálni, megvalósítani és megkóstolni egyaránt. A jelenlegi karantén helyzetben picit kevesebb a mozgástér, de a boldogság érzésünket mindenképpen erősíti egy szelet finomság.
Régen történt már, hogy ajándékba kaptam egy piknik kosarat. Vagy ahogy Maci Laci szokta emlegetni, 'pikenik kosarat'. Az étkészlet és az evőeszközök nagyon illenek egymáshoz. Úgy gondoltam, hogy a csokis sütivel elegánsak lesznek.
De a lényegre térek: a sütemény készítés hasznos időtöltés. Elfoglaljuk magunkat, kipróbálhatjuk a kreativitásunkat, valamint örömöt okozunk a családtagjainknak vagy a barátainknak is. Karemellizált almát most készítettem először. A csokis sütivel rendkívül finom!
Hozzávalók:
- 2 db egész tojás
- 10 dkg finomított kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg puha margarin, 5 dkg zsír
- 2 evőkanál savanykás ízű lekvár /eper, szamóca, áfonya vagy szilva/
- 15 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 3 dkg édesítés nélküli kakaópor
- 5 dkg tört étcsokoládé
- 2 db kisebb méretű savanyú alma
- 5 dkg kristálycukor, csipetnyi őrölt fahéj, 1 kávéskanál citromlé, valamint 2 dkg puha vaj a karamellizáláshoz
Elkészítés:
1./ A cukrot a tojással habosra keverjük. Beletesszük a masszába a margarint, a zsírt, a lekvárt, és tovább keverjük.
2./ Amikor a tészta már csomómentes, lassan beletesszük a lisztet a sütőporral, valamint a kakaóval. Utoljára a reszelt csokoládét.
3./ A tésztát sütőpapírral bélelt 20*30 cm-es tepsiben előmelegített sütőben 160 fokon megsütjük.
4./ Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és ujjnyi vastag cikkekre vágjuk.
5./ Teflon edényben megolvasztjuk a cukrot, majd beleforgatjuk óvatosan a gyümölcsöt. Amikor az alma már puhulni kezd, őrölt fahéjat szórunk rá, valamint beletesszük a citromlevet és a vajat.
6./ A karamellizált almát a süteményünk tetejére öntjük. Amikor kihűlt, fahéjas porcukorral megszórjuk, és azonnal tálaljuk.
Tipp! A sütihez vaníliasodót vagy pudingot is készíthetünk. De fagylalttal kiegészítve is remek desszertet kapunk.
Jó étvágyat kívánok!
Fotó: Kóta Melinda/Az otthon szépsége